
Свіжий хліб і безліч випічки в ресторані «Життя» від власників «Італійської редакції»
«Життя» – це новий заклад ресторанної компанії First Line Group («Улюблений дядя», «Італійська редакція», Electron) біля площі Українських Героїв. Ресторан відкрили на місці попереднього проєкту First Line «Життя чудових людей», який завершив роботу в жовтні 2024 року.

Концепція
«Життя чудових людей» – це був дуже класний проєкт, але ми його не реанімуємо, а створюємо цілком нове «Життя». Й основа цього проєкту – це хліб і кухня нашого життя сьогодні. Для кожного вона своя, але в будь-кого з нас є щось особливе та близьке, що створює зону комфорту в смаках», – розповів в інтерв’ю Віледжу ресторатор Дмитро Запорожець.

Читайте інтерв’ю Дмитра Запорожця Віледжу про переосмислення ресторанного бізнесу в Україні під час повномасштабної війни, європейський досвід і роботу з інвестиціями
На прикладі концепту «Життя чудових людей» команда First Line Group зрозуміла, що формат «свята життя» вже не актуальний. Тому, працюючи над новим концептом, спиралися на актуальний формат, який віддзеркалюватиме сьогодення – так і з’явилося «Життя бентежне».

«Кухня в «Житті» майже домашня, але переосмислена та приготована професіоналами. У цьому проєкті поєдналися досвід та новий погляд на добре знайомі страви бренд-шефа First Line Group Вови Ташаєва і команди кухарів «Життя», – розповідає бренд-директорка First Line Лідо.
Локація
«Життя» розташоване на першому поверсі п'ятиповерхового цегляного будинку на Великій Васильківській, 36. Цей будинок – цінний зразок повоєнної архітектури Києва і має статус пам'ятки архітектури місцевого значення. На першому поверсі будівлі впродовж тривалого часу працював гастроном «Молоко» – саме на його місці й працює ресторан «Життя».

Фасад будівлі виконано в стилі ретроспективізму, а зовнішні стіни оздоблені керамічним облицюванням. Центральний елемент з фасаду став натхненням для розробки форми команди «Життя».


Як і за інші проєкти First Line Group, за інтер’єр «Життя» відповідав Дмитро Запорожець. У залі – 50 посадкових місць, на літній терасі – 30 посадкових місць. На стінах уже є постери художника-авангардиста Бориса Косарєва, графіка якого стала основою для айдентики назви «Життя». Також в закладі розміщено одну з робіт художника Івана Грабко.


Посуд комбінований вінтажними позиціями, зокрема від Коростенського порцелянового заводу, і сучасними тарілками з орнаментами у стилі айдентики «Життя». «На етапі розробки принтування посуду операційний директор First Line в Україні, Микита Крімерман, запропонував звернутися до спадщини українських керамістів Валентини та Миколи Трегубових. Зокрема, на посуд перенесли квіткові елементи з їхнього сервізу «Квітка життя», – каже Лідо.


Кухня і бар
Основний акцент у меню зробили на хліб і випічку, яку роблять у власному заготівельному цеху й привозять у «Життя» двічі на день. «Проробки перед відкриттям тривали десь рік, ми працювали над рецептурою і шукали свій смак хлібу. Нам подобається, як останніми роками змінилося ставлення до випічки – запит на якість у гостей постійно росте. Тож ми хочемо, щоб хліб із «Життя» був і на столах гостей удома, щоб по дорозі кожен міг зайти до нас як у хлібну лавку й придбати улюблений хліб», – пояснює керівник закладу Ілля Цой.



Хліб готують на заквасці за технологією тривалої ферментації, використовуючи суміш українського та італійського борошна. Зараз пропонують чотири види хліба: цільнозерновий лляний, із херосонськими томатами, з горіхами й родзинками та «Цеглина життя з морем насіння». У день реалізують приблизно 40 буханок, у планах збільшити об’єм до 100 хлібин на день.

«Хліб у нас буквально проживає весь цикл можливого життя – якщо лишаються окрайці, вони йдуть на квас або перемелюються й додаються у вигляді крихт у пасту або просіюються й стають паніровкою», – ділиться керівник Ілля Цой.

На вітрині представлена солодка й солона випічка, серед якої слойка пан-шинка, шакшука бан, листкова самса з бараниною, даніш бан із сезонними фруктами, польські булочки ягодзянка з чорницею, кардамонові вушка та три види крончиків (поєднання круасану й пончику з начинкою).


Хліб є основою та додатком до багатьох сніданків у «Житті», які готують з 9:00 до 13:00. Серед ранкових страв — скрембл із лисичками на солодовому тості з грибним соусом, «Дача еггз» із кабачковою ікрою та домашнім сиром із зеленню, бутер із круа-булочки зі скремблом і авокадо.


«Також у меню є розділ «Дрібнички» з додатками, якими можна доповнити сніданок чи будь-яку іншу страву. Тут же й спеціалітети від шефа – малосольні огірочки в тархуні, кімчі, гравлакс власного посолу та ферментована черешня до вина. Окремо є розділ «доза гедонізму» з ікрою та трюфелем для тих, хто бажає додати трохи розкішних нот і насолоди», – каже бренд-директорка Лідо.

З 13:00 діє основне меню, в якому є шніцель із картопляним салатом, спагетті з мітболами, вареники на житньому тісті з картоплею, язик ягняти з гречею та чорносливом.

Десерти розробляли шеф-кондитерки Ольга Ридвановська та Євгенія Дешко. Готують шоколадний мус з олією екстра вірджин та малиною, млинцевий торт із чорницею й маскарпоне та гречаний медовик з абрикосом, ванільним кремом і пилком.

У коктейльній карті від бренд-бармена Олександра Родіонова – п’ять авторських коктейлів, натхненні концептом закладу. Тут пропонують коктейль «Лелека», до якого додають к’юар-код із трансляцією життя сім'ї лелек Грицька й Одарки, що живуть у Національному природному парку «Пирятинський».
За вино відповідав бренд-шеф Вова Ташаєв, зокрема, у карті натуральні й органічні позиції. Особливість «Життя» – тут келихами пропонують шампанське, а просеко можна замовити лише пляшкою. Кавові напої готують на зерні свіжого обсмажування від One Love Coffee.
Фото: Сергій Мирошніченко для Віледжа; надані закладом