
Італійська кухня від Стефано Антоніоллі в ресторані Sarto на Хрещатику
Sarto – новий ресторан на розі вулиць Городецького та Заньковецької. У закладі об’єднали чотири формати: ресторан з автентичною італійською кухнею від шефа Стефано Антоніолі, енотеку (сховище) з винною колекцією із 300 позицій, бар із модульною системою Tayēr і бутик-кондитерську. Це одне з відкриттів, на яке ми чекали в Києві восени.
Концепція
Назва ресторану – Sarto, що в перекладі з італійської означає «кравець», символізує повагу до ремісництва, традицій і майстерності. Також вона є даниною світові високої моди, бо команда, яка створювала проєкт, повʼязана з фешн-індустрією. Від зародження ідеї проєкту до його втілення пройшло понад півтора року.

«Ми довго підбирали словосполучення, щоб об’єднати всі чотири напрямки. Головне для шефів і команди – це смак, але в чому наша особливість? І досліджуючи культуру й традиції італійського дозвілля, ми натрапили на поняття passeggiata – це італійська традиція вечірніх прогулянок містом. Під час якої люди неквапливо спілкуються зі знайомими й насолоджуються дижестивами. Ось це слово за звучанням поєдналося з нашим розташуванням [у Пасажі – ред.], а за значенням – із нашим баченням атмосфери закладу. Тож Sarto – це «пасаж смаку», – розповідають у команді.
Локація
Ресторан відкривають на першому поверсі дореволюційного будинку на вулиці Хрещатик, 15/4. Цей архітектурний комплекс збудували в 1913 році. Він має два паралельні корпуси з внутрішньою вулицею-коридором, де на першому поверсі розташовувалися магазини, а вище – квартири. Раніше в цьому приміщенні працював ресторан Chicken Kyiv.

Інтер’єр ресторану оформили в італійському стилі 1960-х років. Зокрема, у залах Sarto втілили один із ключових елементів тогочасного дизайну – округлі форми замість традиційних прямих кутів. Основні матеріали – метал, дерево, скло.



На першому поверсі розташована основна ресторанна зала на 30 посадкових місць, об’єднана з барною зоною. Остання займає половину простору зали – за барною контактною стійкою, довжиною близько шести метрів, можуть розміститися четверо гостей.

Для закладу обрали інноваційну модульну барну стійку The Tayēr System, розроблену бартендерами Алексом Кратеною та Монікою Берг у співпраці з компанією Behind Bars Agency. Її ключова особливість – шестикутні (гексагональні) елементи, які можна вільно комбінувати та налаштовувати під потреби бармена. Це рішення мінімізує зайві рухи та дозволяє швидше готувати напої.


Також на першому поверсі є зона бутик-кондитерська з вітриною десертів, випічки, хліба. Біля неї можуть сісти кілька людей, проте формат орієнтований на самовиніс.

На мінус першому поверсі обладнали енотеку (сховище для вин) з окремою залою та комунальним столом на 12 посадкових місць. Тут планують проводити винні вечері та дегустації.


Літня тераса ресторану виходить у сквер і розрахована на 30 посадкових місць. Планують, що вона працюватиме до 1 листопада.
Кухня та кондитерська
Над меню ресторану працював шеф-кухар Стефано Антоніоллі (Da Vinci Fish Club, Mario, Avalon, Fenix), який уже майже 25 років живе та працює в Україні. Стефано народився в Ронкаде, що в регіоні Венето, провінції Тревізо, і часто відвідував ферму своєї бабусі. Звідти він переніс у професію основи смаків регіональної італійської кухні.

У Sarto шеф узяв за основу автентичні рецепти, які трансформував та презентував в авторській подачі. Для страв використовують локальні українські продукти та певні позиції італійського виробництва – на цьому наполягає шеф, щоб смак страв відповідав оригінальному. Самостійно для ресторану шеф обрав і антипасто, які привозять з Італії. Пасту роблять власноруч з італійського борошна, а хліб печуть на 15-річній заквасці.



Десерти в Sarto створює шеф-кондитерка Любов Шаповал. На відкритій вітрині представлені макарони, печиво (зокрема традиційні італійські кантучіні), зефір, тарти, торти, кекси, шоколад, пасти та сезонні конфітюри. У «ювелірній» вітрині – випічка, тістечка шу, мінічизкейки, тарталетки.

Енотека та бар
Винну карту для ресторану підбирав сомельє Олександр Летенко. В енотеці зібрана колекція з 300 вин з усіх куточків Італії, зокрема з регіонів Тоскана, П’ємонт, Венетто й Сицилії, а також зразки з Франції, Англії та США. Представлені й українські вина від Kolonist, Furmushika Nova, Beykush.

У колекції є зразки різних вінтажів, тож гість має можливість зробити вертикальну дегустацію [порівняння вин одного виробника з одного сорту, але різних років врожаю]. Окрім тихих вин, у Sarto зібрана колекція шампанського. Акцент в енотеці зробили на формат half-bottle (0,375 л), які підходять для того, щоб спробувати щось нове.


За коктейльну карту відповідає бар-менеджер Іван Носко (LoggerHead). Класичні й авторські коктейлі підібрані до смаків італійської кухні. Загалом у карті понад чотири десятки коктейлів, серед яких є дижестивні, гастрономічні та безалкогольні позиції.

Заклад доступний для маломобільних людей і має інклюзивну вбиральню. Також Sarto є петфрендлі рестораном.
12:00–23:00 (понеділок-четвер), 11:00–23:00 (п'ятниця-неділя)
Хрещатик, 15/4
+38 (095) 150-00-33
Фото: Сергій Мирошніченко для Віледжа