
Сніданки цілий день і випічка в кафе-пекарні «Франик» на Русанівці
«Франик» – це мережа кафе-пекарень, яка має сім закладів по Україні (з них чотири в Києві). Перший заклад на лівому березі Києва запустили на Русанівській набережній. З особливостей локації – дитячий куточок і сім видів піци.
Концепція
За концепцію відповідають співвласники мережі Дмитро Собакарь і Дмитро Риман («Фотограф», «БІФ», «Хмільний», «Той самий Баранчик», Batch). Перший «Франик» відкрили в Івано-Франківську 5 листопада 2022 року.

«Від початку повномасштабного вторгнення ми з командою наших закладів із Полтави та Харкова переїхали до Івано-Франківська. І щоб зберегти всіх разом, вирішили запускати проєкт у новому місті. Ми вже тестували випічку та сніданки в наших полтавських локаціях, тому ухвалили рішення створювати кафе-пекарню», – розповідає Дмитро Риман.
Назва кафе з’явилась у процесі командних обговорень – це розмовна назва міста Івано-Франківськ. Логотипом стали вуса письменника Івана Франка, а цитату з його ліричного вірша «Чого являєшся мені у сні» зробили слоганом: «Над усіма деталями проєкту ми працювали самостійно, і проробки сніданків нам просто снились. Одного разу почули пісню з рядками вірша Франка – і нам дуже відгукнулася ця фраза».

Через пів року роботи власники ухвалили рішення про закриття закладу в Івано-Франківську. Причиною стала неможливість встановити літний майданчик і труднощі з дистанційним керуванням командою. За час існування формат показав себе як вдалий, тому його вирішили зберегти й надалі масштабувати. Назву закладу вирішили не змінювати «на знак вдячності місту, де народилися проєкт і його айдентика».
Наступний «Франик» відкрили в Полтаві в травні 2023 року, уже через місяць – у Харкові та згодом у Дніпрі. У листопаді 2024 року запустили перший «Франик» у Києві на розі вулиць Великої Васильківської й Саксаганського. Друге кафе запрацювало на Подолі в березні 2025 року, а третє відкрили на Оболоні в червні.
Локація
Четвертий «Франик» у Києві почав працювати на першому поверсі житлового будинку на Русанівській набережній. Кафе-пекарня розраховане на 60 гостей, має окрему дитячу зону з іграшками. Одразу біля входу вітрина з випічкою, яку можна придбати із собою. Раніше в цьому приміщенні працювало міське кафе City-Zen.

Над інтер’єром працювали співвласники спільно зі студією дизайну Specific. «Починаючи з першого закладу, ми самі обираємо, чим наповнювати простір кафе. Щоб створити теплу та домашню атмосферу, додали в інтер’єр макраме, яке для кожного «Франика» індивідуально розробляє й виготовляє майстриня Юлія Цегельнюк. Пише картини та розмальовує стіни художниця Яна Дузенко. Цим мисткиням вдалося зрозуміти стиль закладу й щоразу трансформувати його під нове кафе», – говорить Дмитро Риман.



Кухня
За меню всіх «Фраників» відповідає бренд-шеф мережі Віталій Жук. Акцент роблять на сніданках цілий день і солодкій випічці, яку розробляє шеф-кондитерка Вікторія Бородіна. У меню сніданків, до прикладу, два види шакшуки – з ягням і бринзою (392 гривні) та класична з власним хлібом (294 гривні). Також готують сніданок з індичими ковбасками та смаженою картоплею (398 гривень).


У кафе на Русанівці вперше в мережі запустили піцу. Для тіста використовують два види борошна, одне з яких – цілозернове, ферментують його мінімум 48 годин. Зараз у меню сім видів піци, зокрема, грибна з кремовим грибним соусом, гливою та шпинатом (452 гривні), а також сирна з поєднанням камамберу, горгонзоли, трюфельної гауди та моцарели й фініків (476 гривень).

В обідньо-вечірньому меню, що діє з 12:00 є кілька закусок і салатів, наприклад, рієт із лосося (326 гривень) і цезар із куркою (352 гривні). З основних страв – три варіанти тостів із хліба власного виробництва, котлети з індички з картопляним пюре (366 гривень) і паста власного виробництва, наприклад, із креветками (436 гривень) і соусом на основі томатів і печеного перцю.
Серед випічки – круасани, канеле, медовий шулик, сінабони, брауні та завитки. Пропонують сінабон «Три молока» з карамельним попкорном (188 гривень), круасан тірамісу-бейліс (188 гривень), брауні з мигдалем і мальдонською сіллю (132 гривні).


До страв готують фільтр-каву (три види, зокрема, анаеробну й декаф) і класичні кавові напої на основі еспресо, а також сезонний чай і какао. Серед винних позицій є безалкогольні зразки та кілька петнатів.
Зарезервувати стіл у «Франику» на Русанівці можна з 17:00, до цього часу столи не бронюють.

Фото: Сергій Мирошніченко для Віледжа