
Ресторатор Валерій Созановський про відкриття кав’ярні Pache у Варшаві
У Польщі почала роботу перша міжнародна кав'ярня Pache, яку запустили засновники мережі ресторанів Fami Валерій Созановський та Ірина Меркулова (Fami Chefs, Fami Coffee, Fami Italy, Fami Burger, Mavka, 88 Cocktail Bar).
Співвласник Валерій Созановський розповів про запуск мережі, підхід до адаптації формату та подальші плани масштабування.
Перший заклад мережі у Варшаві
Міжнародна експансія закладена в саму ідею Pache, а їхнє завдання – створити повноцінну мережу, каже Валерій Созановський. Від початку Pache планували виходити на міжнародний ринок і створювати там повноцінну мережу, і першою обрали Варшаву. Ресторатор жартома називає її «Київ номер два». За його словами, там багато потенційних партнерів з України й велика кількість якісних закладів харчування.

Про адаптацію до ринку Польщі
У новому закладі вирішили максимально зберегти українську ідентичність. За словами Созановського, усе буде «один в один, як в Україні», але меню адаптують польською мовою.
Базові цінності й продукт Pache ми не змінюємо: якість, гостинність, простота без снобізму. Але локальні смаки й сезонність ми враховуємо в десертах, каві та матчі. Ми не копіюємо ринок, а інтегруємо, щоб це природно відчувалося

Інвестиції, логістика та бюрократія
Інвестиції й алгоритм відкриття закладу в Польщі не відрізнялися від аналогічного процесу у Львові, зазначив ресторатор. Складніше було з юридичними питаннями й необхідністю отримати локальні дозволи, також дорожчою була оренда. Для розв'язання цих питань залучили партнерів, які давно живуть у Польщі.
Постачальники кави (Fresh Black) і чаю (Matcher) мають представництва в Європі. Усе обладнання знайшли на місці, а протестовані в першому львівському Pache налаштування приготування кави завантажили в нові суперавтомати EverSys. Єдине, що привезли з України – це меблі, зокрема, барну стійку.

Формування команди та цільова аудиторія
Для запуску Pache до Варшави зі Львова привезли команду: хед-баристу та хед-менеджера. На першому етапі працівники – усі українці, проте Созановський каже, що їхня мета – не створити місце лише для українців.


Ми будуємо міжнародний заклад, де важливо, щоби були темперамент, сервіс і любов до продукту
Цілі та плани масштабування
Ресторатор каже, що в перший рік роботи Pache не буде «гнатися за миттєвою прибутковістю», а зосередиться на побудові спільноти та стабільній якості.

Фінансово плануємо вийти в плюс у нормальні терміни й уже за 3–4 місяці почати будувати наступний Pache

Наступні заклади мережі можуть з'явитись у Відні, Іспанії, а також інших містах Польщі – Вроцлаві та Кракові: ресторатор каже, що вже є охочі проінвестувати їхні запуски.