Європейський парламент вперше ухвалив правила боротьби з насильством щодо жінок і домашнім насильством.

Відповідно до правил, зокрема заборонили шлюби через примус. Також визначають особливі правила щодо правопорушень в інтернеті, таких як розголошення приватної інформації та навмисне розсилання відвертих зображень.

Серед ухвалених правил щодо боротьби з насильством також заборонено калічити жіночі статеві органи. Ці правопорушення в більшості країн-членів ЄС вважаються злочинами, проте існують прогалини в національному законодавстві деяких країн і відмінності в правовій базі, додає Reuters.

Крім того, розширили перелік обставин для злочинів, скоєних проти громадських діячів, журналістів або правозахисників, які передбачають більш суворі покарання. Зокрема у перелік обтяжуючих обставин увійшли «намір покарати жертву» через її стать, орієнтацію, колір шкіри, віросповідання, соціальне походження або політичні переконання.

 

Рекордну кількість кримінальних справ про домашнє насильство зареєстрували у січні 2024 року – 435. Це на 55% більше, ніж у січні 2023 року, коли зареєстрували 280 таких справ. Кількість відкритих кримінальних справ щодо домашнього насильства щорічно зростає, виключенням став лише перший рік повномасштабного вторгнення.