Благодійна організація Norman Foster Foundation оголосила конкурс Kharkiv Housing Challenge, повідомляє «Люк».

У межах конкурсу архітекторам пропонують створити проєкти відбудови будинків у Північній Салтівці – найбільш постраждалому районі Харкова. У своїх проєктах учасникам треба інтегрувати бомбосховища, а також врахувати використання перших поверхів будинків для розміщення різноманітних об’єктів.

«Завдання полягає в тому, щоб розробити модульну систему, здатну модернізувати наявні бетонні панельні будинки й поліпшити суспільні простори, зосередившись на створенні безпечних, енергоефективних і яскравих районів», – зазначають на сайті конкурсу.

Концепції переможців втілять у проєкти майбутнього будівництва, яке проведуть спільно з місцевими жителями. Крім того, переможці отримають 6000 євро за перше місце, 3000 євро – за друге і 1000 євро – за третє.

Команди українських архітекторів можуть безкоштовно подавати заявку на конкурс, проте членів команди потрібно верифікувати за посиланням. Архітектори з інших країн, які хочуть взяти участь у конкурсі, мають заплатити за заявку від 90 до 130 євро (залежно від терміну подачі). Заявки прийматимуть до 12 вересня, подати свою можна тут

Конкурс є частиною великого проєкту Kharkiv Concept Masterplan, у межах якого об’єдналися Norman Foster Foundation, Харківська міська рада, Європейська економічна комісія ООН, бюро Arup, Kharkiv Architects Group й ініціатива UN4UkrainianCities.

   

Які акценти робитиме під час відбудову Харкова, розповів фонд архітектора Нормана Фостера. Усі ці проєкти розробляли спільно з місцевими мешканцями й харківською групою архітекторів. У публічному опитуванні взяли участь більше 16 тисяч харків’ян. Також проводили більше 100 зустрічей і робочих сесій між місцевими й міжнародними стейкхолдерами.