Верховна Рада в другому читанні ухвалила законопроєкт №11017 про надання окремих адміністративних послуг українцям, повідомила нардепка Ірина Геращенко.

Згідно з законопроєктом українці зможуть одночасно оформити й обміняти паспорт громадянина України й закордонний паспорт. Українці, які перебувають за кордоном, зможуть оформити відповідні документи в підрозділах державного підприємства «Документ».

Термінове оформлення й обмін паспорта робитимуть за сім робочих днів після оформлення заяви, замість десяти робочих днів. Крім того, люди, які досягли 65 років, матимуть безстроковий термін дії паспорта громадянина України у формі картки.

У межах законопроєкту пропонують знизити вік отримання паспорта для виїзду за кордон з 16 до 14 років. А також уточнити правила отримання паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, які вже перебувають за кордоном, зокрема, врахувати заяву батьків.

Ухвалений законопроєкт набере чинності після підписання спікера Верховної Ради й президента Володимира Зеленського.

 

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу паспортів українцям у тестовому режимі. У сервісі паспорти видаватимуть насамперед «соціально вразливим категоріям громадян», які отримали повторне сповіщення про готовність паспорта для видачі.

   

У квітні Кабінет Міністрів України заборонив пересилати за кордон оформлені паспорти громадянина України й паспорти для виїзду за кордон чоловікам призовного віку. Отримати паспорт громадянина України або для виїзду за кордон чоловікам від 18 до 60 років можна лише в територіальному органі чи територіальному підрозділі ДМС.

У консульствах України призупинили видачу документів чоловікам призовного віку з 23 квітня. Це пояснюють тим, що після ухвалення й підписання оновленого закону про мобілізацію в міністерстві мають оновити деякі норми, а також внести технічні зміни в систему.