Як на цигарках: У Великій Британії просять попереджувати про ризик раку на пакованні шинки й бекону
У Великій Британії просять попереджувати про ризик раку прямо на пакованні шинки й бекону, повідомили у Worlds Health Organization.
Учені звинувачують британський уряд у «десятиріччі бездіяльності»: ще у 2015-му Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) офіційно визнала оброблене м’ясо канцерогеном.
У м’ясо додають нітрити – хімічні речовини, які допомагають продуктам зберігати «товарний вигляд» і подовжують термін придатності. Через ці речовини у Британії зафіксували щонайменше 54 тисяч випадків раку кишківника. За словами вчених, щоденне споживання лише 50 грамів обробленого м’яса підвищує ризик раку на 18%.
Британські вчені пропонують наклеювати на паковання попередження про ризик раку, як зараз це роблять на пачках із цигарками. Маркування просять наносити на 90–95% продуктів. Надалі вчені вимагатимуть, щоб уряд забороняв добавки.
«Більшість людей не усвідомлюють, що бекон і шинка належать до тієї самої категорії канцерогенів, що й тютюн або азбест», – каже професор і фахівець із харчової безпеки.
У Швейцарії запровадили обов’язкове маркування на продуктах про жорстоке поводження з тваринами. Зокрема, попереджуватимуть, чи видаляли роги великій рогатій худобі, чи обрізали жаб’ячі лапки або обрізали зуби без анестезії, купірували хвости або примусово годували качок і гусей.