У Києві запустять мапу доступності й карту ментального здоровʼя в межах програми цифровізації міста, пише КМДА. 

На онлайн-мапу доступності додадуть інформацію про різні обʼєкти інфраструктури, зокрема соціальні. Рівень доступності локацій можна буде оцінити, а також відфільтрувати залежно від потреб людей з інвалідністю. Зараз мапу наповнюють, а згодом мають запустити бета-тестування, пояснюють у КМДА. 

За допомогою карти ментального здоровʼя можна буде дізнатися про доступність ресурсів і послуг клінік, психотерапевтів, груп підтримки, аптек й інших установ, де надають такі послуги.

Серед іншого – функції доступності й контрастності додадуть на головний екран застосунку «Київ Цифровий», зокрема шрифти для людей із порушеннями зору. Протягом 2024 року тут запустять й VoiceOver [програму, що озвучує текст на екрані].

Також зараз оцифровують близько 145 послуг для «Електронного кабінету захисника», кажуть у КМДА. Він буде працювати у форматі «єдиного вікна», тобто  взаємодіяти з міськими установами можна буде без додаткових реєстрацій. 

   

У Львові запустили онлайн-мапу «Доступне місто» з безбарʼєрними закладами й місцями. На мапі вже позначили понад 100 інклюзивних місць Львова й поділили їх за категоріями. Серед них – заклади харчування, готелі, музеї, театри, бібліотеки й парки. Кожен охочий може надіслати свої пропозиції для її доповнення.

   

Протягом 2024 року в Києві також побудують девʼять інклюзивних світлофорів й облаштують шість інклюзивних парків і скверів.