
20 закладів, які відкрили у травні в Києві
Віледж розповідає про заклади, що відкрили в Києві у травні. Це шефське бістро «Спельта» на Великій Житомирській, паназійське бістро Whai Thai біля Житнього ринку, ресторан середземноморської кухні Ancy біля ботсаду Фоміна, кафе Korean Food на Подолі, коктейльний бар «Репетиція» на Золотих воротах, кав’ярня-джелатерія «Файні Льоди» на Русанівці.
Ресторани та кафе
Шефське бістро «Спельта» на Золотих воротах

Співзасновники Ілля Сьомін та Ольга Гринчук створили на вулиці Великій Житомирській інший формат, ніж у бістро-пекарні «Спельта» на Подолі. Раніше в цьому приміщенні працювало індійське кафе Balu від засновника «Гімалаїв». За кухню відповідає шефиня й кондитерка Вікторія Байбуза (Make My Cake, Daily). У бістро три сервіси впродовж дня: ранковий зі сніданками з 8:00 до 13:00, обідній із 13:00 до 16:30 й вечірній з окремим меню й «сетом дня» від шефині 17:30 до 22:00.
Де: вулиця Велика Житомирська, 27
Бістро Lip Lip біля Київського велотреку


Біля парку імені Олеся Гончара почав роботу новий проєкт від засновників ресторану з італійською кухнею Si біля Золотих воріт. Бістро має понад 60 посадкових місць у залі й на терасі. За кухню відповідає шефиня Руслана Полейко (128 Podil Food Market). У бістро пропонують сніданки з 8:00 до 17:00, основне меню діє з 13:00 і до самого закриття. Також пропонують класичні й авторські коктейлі, матча, органічні вина.
Де: вулиця В'ячеслава Липинського, 11
Кафе Intro на Золотих Воротах


Кафе почало роботу у дворику неподалік від станції метро «Золоті Ворота». Заклад вирішили інтегрувати у вже створену атмосферу приміщення. Простір має кілька зон, розрахованих як на великі компанії, так і на тих, хто потребує тихого місця для роботи. Удень кафе пропонує каву та умови для роботи, а ввечері перетворюється на місце для зустрічей із друзями і спілкування за келихом вина.
Де: вулиця Ярославів вал, 14–В
Міське кафе «Кульбаби» біля костелу

Засновники закладу – Владислав Костюк (Mira Cafe, Idealist Coffee Co, «Тут буде»), Валерія Дічко («Їzh» / «Гільда», «Тут буде»), Вова Шепелев (Kalyna, «Тут буде»). Раніше на цій локації працювала кав’ярня «Тут буде». У кафе представлені сніданки та обіди, а також дві азійські позиції, круасани із власної пекарні й тістечка та бенто-торти із власної кондитерської. Використовують спешелті каву власного імпорту й обсмажки.
Де: вулиця Велика Васильківська, 81
Бістро Whai Thai біля Житнього ринку
Це вже третій заклад мережі в місті, де пропонують фірмові рамени з локшиною власного приготування. У бістро одна зала, відкрита кухня і близько 40 посадкових місць – їх розташували в зоні біля вікна й на стійці. У компактному меню пропонують рамен, вок, фрітюр, а також стартери. Рамен подають у двох версіях (м’ясний і для веганів) і на сімох видах бульйону.
Де: вулиця Житньоторзька, 4/16
Кафе Purrfect Pie у ЖК «Файна Таун»
У меню пропонують сніданки й неаполітанську піцу, а також натуральне вино від Goodwine і Sabotage. Згодом планують додати авторські основні страви й десерти від шефині закладу. У просторі також працюватиме квітковий корнер – тут проводитимуть маркети, майстер-класи, звані вечері й інші події.
Де: вулиця Салютна, 2 (корпус 19)
Ресторан Ancy біля ботсаду Фоміна
Ресторан середземноморської кухні Ancy відкрився 30 травня на колишній локації ресторанів Emerald та «Велюр». Є дитяча кімната, а також закрита й відкрита тераси. Для приватних зустрічей – окремий віп-поверх із власним обслуговуванням. У меню – сніданки, страви з морепродуктів, м’ясо на вогні.
Де: вулиця Павла Скоропадського, 43
Бістро Mriya Mlyns від доньки командира літака «Мрія»
Засновники бістро – Сергій Самойлов і Марія Антонова, донька Дмитра Антонова, командира флагмана української авіації Ан-225 «Мрія», який російські окупанти знищили у лютому 2022 року. Пропонують солодкі та солоні млинці й панкейки, десерти, морозиво.
Де: вулиця Салютна, 2 (корпус 8)
Багатофункціональна студія «108 in–se» зі сніданками від Міралі Ділбазі
Простір на Олеся Гончара обʼєднує йога-практики, функціональні тренування, апаратні й ручні сеанси масажів, б’юті-процедури та хелсі-меню. Кухню очолив бренд-шеф Міралі Ділбазі (Mirali), який планує «переосмислити шаблони корисного харчування».
Де: вулиця Олеся Гончара, 36
Піцерія Station Pizza на Позняках

Локація працює у форматі доставки й самовивозу – тепер замовити піцу від Station можна й на лівому березі Києва. У меню – піца на тонкому тісті з пухкими бортиками, зокрема й веганські варіанти, а ще сніданки (їх готують упродовж дня), перші страви, салати, страви з фрі й десерти.
Де: проспект Петра Григоренка, 5–А
М’ясний ресторан «Жаровня» на Великій Васильківській

Просторий ресторан із панорамними вікнами спеціалізується на м’ясних стравах. Головна фішка меню – єдина вартість усіх страв 199 гривень. Засновник закладу – український молодий шеф, ім’я якого поки не називають. За кухню відповідає шеф-кухар Руслан Мельник.
Де: вулиця Велика Васильківська, 57\3
Кафе Idea Shop Cafe на Оболонській набережній
Оновлений простір кафе біля парку «Наталка» наповнений роботами українських митців та тематичною літературою. У меню сніданки до 14:00, а після – бургери, паста, тартари, салати й десерти. З напоїв пропонують вина, сидр, каву, матча.
Де: Оболонська набережна 3 (корпус 1)
Кафе Korean Food на Подолі

У невеликому просторі поруч з Контрактовою площею готують традиційний корейський бібімбаб [страва з рису, овочів та соусу], роли кімбап, локшину, курку в клярі й холодний молочний десерт бінгсу.
Де: вулиця Спаська, 5
Пекарня Trdlo біля Контрактової площі

Пекарня працює у форматі віконця. Там пропонують класичні та авторські варіанти випічки трдельник, що популярна в Чехії. Її готують із тіста, яке намотують на спеціальний валик, а потім запікають.
Де: вулиця Петра Сагайдачного, 22
Кав’ярні
Кав’ярня-джелатерія «Файні Льоди» на Русанівці


У джелатерії пропонують 24 види морозива, яке можна замовити кулькою або в банці. Інтер’єр закладу створили у «казковому» стилі. Серед елементів декору – іграшкова карусель із кониками, морозивний ріжок-лампа, підлога з тематичними візерунками.
Де: Русанівська набережна, 12
Кав’ярня Guana Coffee на Русанівці


У меню – кава, китайські чаї та українські натуральні вина. З десертів представлені позиції від Carrot Cake, «Марчук», Octo Bakery, Food Scouts. До вина подають оливки, сири, горішки. Заклад розташований на першому поверсі житлового будинку, вхід – із двору.
Де: Русанівський бульвар, 2/8
Кавʼярня Razom на Майдані Незалежності


У меню представлені класичні кавові напої, фільтр-кава й V-60 на спешелті-зерні від 3 Champs Roastery, авторські лимонади та матча. До напоїв пропонують десерти й випічку, є веганські позиції. Також можна замовити сендвіч і боул. Заклад розташований на першому поверсі будинку царського періоду, який є пам’яткою архітектури.
Де: вулиця Софіївська, 3
Кав’ярня Buzzy в просторі Integral


Це друга локація кав’ярні Buzzy – тепер у спільному просторі з Integral. Пропонують декілька видів церемоніальної матча й сезонні комбінації, еспресо й фільтр на спешлті зерні від ростерії Loumi та спешл меню від Кості Стрельникова (співвласника Loumi).
Де: вулиця Іоанна Павла ІІ, 21
Бари
Коктейльний бар «Репетиція» на Золотих воротах


У «Репетиції» пропонують 20 класичних коктейлів і два фірмових коктейлі з бістро-бару Suite13 – L.A.V.A й Pop-Star. Засновники проєкту – власники уже згаданого Suite13 і консалтингової агенції Bureau Business Ideas Вікторія Рейнікова та її партнер. Особливість інтерʼєру – довга барна станція з вузьким проходом. Засновники планують відкрити бари в Барселоні й Парижі, де більшість приміщень мають довгасту форму.
Де: вулиця Ярославів Вал, 13/2
Бар з десертами «Ой, чи є» у ЖК «Республіка»


У меню – ексклюзивні вина, коктейлі, закуски, десерти. Винну карту оновлюють щомісяця. До напоїв пропонують випічку, макарони, мінітарти, мінідесерти, перелік яких також змінюватимуть. Власниця закладу – Катерина Пєскова, кондитерка й фіналістка телешоу «Мастер Шеф».
Де: вулиця Родини Кістяківських, 2–А