Віледж зібрав заклади, що запустили в різних містах у березні, квітні та травні. У Львові з’явився міський паб, де подають пиво за правилами кельш-сервісу, а також стритарт-кафе з «естетикою вандалізму». В Одесі ресторан зі стравами грецької кухні почав роботу на місці легендарного ресторану Tavernetta. У Рівному близькосхідні страви від Олексія Краковського подають у відреставрованій будівлі 1920-х років періоду Другої Речі Посполитої. А в Дніпрі в самому центрі міста можна скуштувати страви кримськотатарської кухні.

Перелік не є вичерпним, якщо ви знаєте про відкриття, яке пройшло повз увагу Віледжа, пишіть редакції на пошту [email protected]

Львів

Паб-ресторан Seven у бізнес-центрі В18

Концепцію пабу-ресторану власники привезли із Запоріжжя, де відкрили перший заклад. Інтер’єр пабу називають нестандартним через велику кількість квітів, величезні екрани, окремі зали, великий просторий бар і панорамний вид на місто. Заклад розташований на другому поверсі в бізнес-центрі В18, вхід – через торгівельний центр. 

Де: місто Львів, вулиця Володимира Великого, 18

Чайна Tea Bar у форматі to go 

Це проєкт від команди Tea Room і Pidnebesna, які вже відкрили у місті два чайні простори. Tea Bar працює у форматі чайного віконця, також мають два столики для відвідувачів. Впроваджують позицію традиційного чаювання Пін Ча [з дошкою й методом проливів], та чаювання з тіподу [чайник для заварки].

Де: місто Львів, вулиця Наливайка, 13

Міський паб «Горобець» на Театральній

У закладі є фірмове світле пиво «Гомін», зварене в кельнському стилі [ель, що лагерується]. Подають пиво за правилами кельш-сервісу – у вузьких склянках об'ємом 200 мілілітрів. Фірмова страва в пабі – курка на грилі в міксі спецій із солоними лимонами.

Де: місто Львів, вулиця Театральна, 23

Раменна Red Monkey на вулиці Героїв УПА

Четверта раменна Red Monkey відкрилась у Львові в незмінному форматі рамен-шопу з коротким меню. У дизайн додали елементи сучасної японської культури, як-от мангу, емодзі та неон. Заклад заснували ресторатори Андрій і Назар Дзюбани. За меню відповідають Назар Дзюбан і Влад Кріченко.

Де: місто Львів, вулиця Героїв УПА, 78

Пампухи в Pampuh Joy біля Домініканського собору 

Кондитерська Pampuh Joy почала роботу в історичному центрі Львова. Заклад розташований у будівлі початку 19 століття з автентичними стелями. Акцент в інтер’єрі – металева барна стійка з хвилястою фактурою, яка контрастує з білими натуральними кам’яними столами. У закладі готують лише авторські пампухи з тіста на заквасці.

Де: місто Львів, вулиця Івана Федоровича, 11

Стритарт кафе «Митці» на площі Ринок

У кафе втілили «естетику вандалізму» – засновники залучили до оформлення закладу львівських графітників, яким дозволили розмалювати стіни на обох поверхах у власному стилі. Керувала процесом художниця Марія Мала. На меню працював бренд-шеф Денис Діденко, страви названі в «авторському стилі з мистецькими алегоріями». Готують сніданки, закуски, бургери, піцу та десерти.

Де: місто Львів, площа Ринок, 25

Ресторан Atelier 19 біля площі Ринок

Заклад об’єднує кілька просторів: залу з відкритою кухнею та зоною приготування «свіжої» пасти, другий поверх із барною зоною та літній майданчик. На кухні працює шеф Владислав Кецмур, фіналіст 13-го сезону шоу «Майстер Шеф». В Atelier 19 подають неаполітанську піцу з дров’яної печі, хліб і крафтове масло власного виробництва, а також свіжу пасту, яку готують перед гостями.

Де: місто Львів, вулиця Староєврейська, 19

   

Одеса

Таверна Opa Opa на місці ресторану Tavernetta

Ресторан зі стравами грецької кухні почав роботу в центрі Одеси. Це пʼятий проєкт одеської компанії Buro201 (Lou Lou, The Fitz, Suké, Fratelli). Раніше в цьому приміщенні 13 років поспіль працював італійський заклад Tavernetta від ресторатора Савелія Лібкіна. Бренд-шефиня проєкту – Ксенія Амбер.

Де: місто Одеса, вулиця Європейська, 45

Бістро зі стравами японської кухні Kitsune

Kitsune означає «лисиця» з японської мови. У міфології країни це божество й демонічний герой казок. У меню представлені страви у стилі «японський ф’южн»: окономіяки, спринг-роли, локшина та рис wok, боули, рамен. 

Де: місто Одеса, вулиця Генуезька, 3Б

Бабл-ті та кольорові лате в кафе Leenalchi 

У кафе в центрі Одеси пропонують бабл-ті на молочній і чайній основах з авторськими смаками. Також є матча-меню – від класичних до сезонних напоїв із жасмином, трояндою, бузиною, банановим пудингом. Готують зокрема кольорові лате, тоніки, чаї. Кафе доступне для маломобільних людей. Також заклад пет-френдлі. 

Де: місто Одеса, вулиця Європейська, 2

   

Рівне

Пекарня-бістро «Крихта»

Заклад почав роботу в просторі Space4 у Рівному. До створення меню долучився Ілля Сьомін (Pie Spot, «Спельта»), за бар відповідав Дмитро Горай. Готують сніданки, до яких подають безплатну фільтр-каву до 12:00. Щоранку роблять свіжу солодку випічку, круасани, хліб.

Де: місто Рівне, масив Комфортний, 1

Міське бістро «47»

Бістро працює в бізнес-центрі «Скайлайнер» у Рівному. Засновник – харківський ресторатор Богдан Половинко та команда 1/2 group. У бістро 43 посадкові місця в залі та 20 – на літньому майданчику. Також відкриті бар і кухня, є зона grab and go. Інтер’єр розробляли з архітектурним бюро Roman x Svitlana.

Де: місто Рівне, вулиця Київська, 47

Міське кафе «Оранжерія»

Міське близькосхідне кафе відкрили в центрі Рівного. Для створення закладу реставрували будівлю 1920-х років періоду Другої Речі Посполитої. Бренд-шеф – Олексій Краковський (Adelle, Coco, Liberty Diner), який довго працював із близькосхідною кухнею. У кафе не копіювали конкретну кухню, а створювали авторську інтерпретацію, де поєднують упізнавані позиції та локальні шефські варіації.

Де: місто Рівне, вулиця Шкільна, 2

   

Пекарня, коворкінг і школа барист у Sharikava

Кавовий простір розташований у Вінниці на перетині вулиці Замостянської та проспекту Коцюбинського й займає площу 200 метрів квадратних. Простір має основну залу, коворкінг, школу барист, дві літні тераси, кухню та власну пекарню. В інтерʼєрі Sharikava є стіна з постерами від Drool Art, які стали візитівкою локації. Крім того, поставили стелаж із літературою про дизайн, штучний інтелект, архітектуру від видавництва Arthuss.

Де: місто Вінниця, вулиця Замостянська, 26 / проспект Коцюбинського, 58

Книгарня-кав’ярня «Книгоукриття»

Це перша в Харкові книгарня-кав’ярня з книжками від видавництва Олександра Савчука. Простір також поєднує коворкінговий простір і виставкову залу. Інтер’єр оздобили старовинними мапами Харкова й виробами в стилі українського модерну. Гості можуть замовити каву й різні десерти, за їжу та напої відповідає власник кав’ярні Андрій Карпович.

Де: місто Харків, вулиця Алчевських, 14

Кафе «Марічка» 

Заснувала кафе в Запоріжжі колишня менеджерка ресторанів Bull, California, Марія Затонова. Власницю надихнула історія кафе «Марічка», що було в цьому районі в 1980–1990-х роках. Дизайн проєкту розробила Альона Бондар від дизайн-бюро I am Design. Головна фішка простору – мозаїка із зображенням Марічки. Дизайн мозаїки розробила жителька Запоріжжя Анастасія Таточенко.

Де: місто Запоріжжя, проспект Соборний, 58

Ресторан кримсько-української кухні «Бахчисарай» 

Заклад відкрили в житловому комплексі Marshall у Дніпрі. Дизайн розробила студія I’m Design. Усі невеликі елементи декору знайшли на аукціонах і барахолках. У меню поєднали страви української та кримськотатарської кухонь.

Де: місто Дніпро, вулиця Набережна Перемоги, 128

Ресторан грузинської кухні «Той самий баранчик» 

П’ятий заклад мережі полтавського ресторатора Дмитра Собакаря відкрили в Черкасах. Серед деталей інтер’єру – велика відкрита кухня й оригінальні образи персонажа «Баранчика», яких місцева художниця Яна Грубич створила вже понад сотню. За кухню відповідає черкаський шеф-кухар Олексій Чмут, який працює під керівництвом бренд-шефа Дмитра Римана.

Де: місто Черкаси, вулиця Байди Вишневецького, 24

Ресторан «Чорноморка» в Луцьку

Перший заклад мережі рибних ресторанів «Чорноморка» відкрили в Луцьку. Усередині можуть розмістити 101 гостя, також планують відкрити терасу на 28 місць. Простір «Чорноморки» оформила дизайнерська майстерня Boho. У меню пропонують рибу й морепродукти, зокрема устриці, креветки, мідії й авторські страви «Чорноморки».

Де: місто Луцьк, проспект Молоді, 14-А

Кав'ярня «Лу» 

Кав'ярню відкрили в Чернівцях на площі Філармонії співвласники Bacara Roastery (чернівецької ростерії): Василь Яворський, Олександр Фіщук, Дмитро Терещук та Ігор Щербан. Основний акцент – на каву: ексклюзивні зерна, спеціальне обладнання, нестандартна подача. Також у «Лу» можна взяти випічку, коктейлі й натуральне вино та обрати щось із 20 страв і закусок.

Де: місто Чернівці, вулиця Музичного товариства, 5