
20 закладів, які відкрили в липні в Києві
Ресторан «Життя» з випічкою й сніданками від власників «Італійської редакції», міське кафе-пекарня Massa з маслом власного виробництва на Оболонській набережній, другий ресторан «Стрічка» зі стравами на мангалі в яблуневому саду на ВДНГ, перший індійський бренд на українському фудкорті від Himalaya та друга локація від «Марчук Хліб» на Kyiv Food Market: зібрали заклади, які відкрили в Києві в липні.
Ресторани й кафе
Ресторан «Життя» на Великій Васильківській

«Життя» – це новий заклад ресторанної компанії First Line Group («Улюблений дядя», «Італійська редакція», Electron) біля площі Українських Героїв. Ресторан відкрили на місці попереднього проєкту First Line «Життя чудових людей», який завершив роботу в жовтні 2024 року. Основний акцент у меню зробили на хліб і випічку. Також пропонують сніданки, закуски до вина, основні страви комфортфуд і десерти.
Де: Велика Васильківська, 36
Міське кафе-пекарня Massa на Оболонській набережній

Massa – міське кафе-пекарня на Оболонській набережній. Акцент у закладі зробили на випічку, хліб і сніданки цілий день. До хліба самостійно готують вершкове масло на одній із сироварень Київщини. У барній карті по кілька видів бабл-ті, лимонадів, комбучі й матча – усі напої можна взяти із собою.
Де: Володимира Івасюка, 14 Г
Ресторан «Стрічка» на ВДНГ


«Стрічка» – ресторан української кухні, який відкриють в яблуневому саду на території ВДНГ. Зараз працює кав’ярня-пекарня «Стрічечка» на 27 місць із терасою. Інтер'єр розробили в дизайн-бюро Aiix. На стіні розмістили мозаїку в київському стилі 1950–1970-х років Євгена Литвиненка. Співзасновники – Ігор Постоєнко й Вісам Ахмед, які раніше вже запускали Satori, UnderWu й Macarena.
Де: Академіка Глушкова, 1
Шефське бістро Relove на Дмитрівській


Relove – третій заклад, власником і шеф-кухарем якого є Юрій Приємський (Hey guys, Mish-Mash). У бістро три зали з різною атмосферою та регульованим світлом. Готують сніданки, роли, рис і локшина й десерти.
Де: Дмитрівська, 59
Азійське бістро Nami Nami на Новопечерських Липках


З японської назва бістро Nami Nami означає «хвиля». У бістро є невеликий зал із відкритою кухнею, а згодом планують відкрити й літню терасу. Тут можна спробувати рамени й супи традиційної азійської кухні, локшину й закуски.
Де: Професора Підвисоцького, 8-А
Ресторан Sicilia на Печерську

Ресторан Sicilia почав роботу у приміщенні колишнього кінотеатру «Зоряний», де раніше був ресторан La Fontana. У закладі є окрема банкетна зала, дитяча кімната й велика літня тераса з фонтаном. Готують піцу в дров’яній печі, домашню пасту й равіолі, страви з морепродуктами.
Де: Князів Острозьких, 31/33
Кафе Linden на Володимирській

Кафе Linden відкрила одеська команда Synergy Group. Назва закладу відсилає до лип, які ростуть поряд. У кафе готують домашні страви з локальних продуктів: карпатські сири, сезонна зелень, крафтові молочні продукти, натуральні олії. Винна добірка – від Олега Кравченко (Win Bar), також легкі класичні й авторські коктейлі.
Де: Володимирська, 4
Кафе Mamie на Гончара


Кафе Mamie, де подають «страви, знайомі з дитинства кожному», почало роботу в тестовому форматі біля Галицької площі. Сніданки готують цілий день, також у меню паста, мелти, вареники. Раніше на цій локації працював рестобар Mlinken Crapes.
Де: Олеся Гончара, 77
Гастропростір «Раменна бібліотека» на Бессарабці


Гастропростір почав роботу в маркеті азійських продуктів Asiafoods. На полицях – десятки видів інстант рамену (локшини швидкого приготування), до якої можна додати топінги (креветки, курятину, овочі, сир, норі) й приготувати страву на місці.
Де: Велика Васильківська, 1-3/2
Ресторан Chicken Cosmopolitan на Джона Маккейна


У Chicken Cosmopolitan спеціалізуються на стравах із курки. Тут готують шаурму з куркою гриль, а також у фритюрі, як–от курячі стріпси, нагетси й корн-доги з куркою. Усі бургери в меню також з курячим м'ясом.
Де: Джона Маккейна, 1Б
Два нових кафе Paptio на Оболоні та Прорізній


Paptio на Оболоні почав роботу на місці «bar Gastronomico 8.8», а Paptio на Прорізній – на місці Arka Cafe Bar. У меню можна знайти традиційну пасту, зокрема спагеті «Карбонара», лазанью «Болоньєзе», а також різноманітні піци й пінцу.
Де: Прорізна, 10; Левка Лук’яненка 21, корпус 14
Корнери
Himalaya на Kyiv Food Market


У гастропросторі Kyiv Food Market почав роботу ресторан Himalaya, який уже 28 років подає страви індійської кухні. Меню нової локації засноване на впізнаваних стравах ресторану на Олімпійській.
Де: Князів Острозьких, 8
«Марчук Хліб» на Kyiv Food Market
Друга локація пекарні «Марчук Хліб» почала роботу на Kyiv Food Market. З 8:00 до 11:00 продають випічку та хліб через віконечко, а після 11:00 до 20:00 можна куштувати все у приміщенні. Обіцяють меню, ідентичне до меню пекарні на Подолі – пончики, макову булочку, круасан із чедером.
Де: Князів Острозьких, 8
Nasha від Cheesecake Family в ЦУМі

Take away локація Nasha почала роботу в тестовому режимі на шостому поверсі ЦУМу. Це проєкт команди Cheesecake Family, має спільну кухню й продакшн. На локації пропонують домашній комфортфуд на кожен день, збалансований за правилами здорового харчування.
Де: Хрещатик, 38
Чайний острівець Tea G. Spot у ТРЦ Respublika Park


Tea G. Spot у ТРЦ Respublika – другий заклад та експериментальний формат чайного острівця, де, крім широкого асортименту чаю, усі напої на його основі готують виключно на виніс. Тут пропонують холодні та гарячі напої у форматі to go, також можна придбати просто заварений чай або на вагу. Окрім заварювання чаю у склянці або чайнику, його ще варять у сифоні та еспресо-машині.
Де: Кільцева дорога, 1
Кав’ярні
Вook.ua space на ВДНГ


Книгарня-кав'ярня має великий асортимент книг і співпрацює з понад 300 українськими й іноземними видавництвами. На локації є великий простір, де проводитимуть заходи. У закладі є кухня й авторські коктейлі, які створювалися зі співзасновником бару Pink Freud Віталієм Кириченком.
Де: Академіка Глушкова, 1
Sippin на Січових Стрільців


Кав’ярню Sippin відкрили на розі вулиць Січових Стрільців та Обсерваторної. Каву беруть у Funt Coffee, чай і матчу – в Oycha, а какао – Sisters A. Chocolate. Рецепти напоїв розробляли бариста Sippin, із відкриттям і підходом до кави допомагав Андрій Гуневський (Feat Coffee, Fitrofil). З десертів представлені One Day Cafe, Food Scout та Octo Bakery.
Де: Січових Стрільців, 12
«Крилаті» у Дарницькому районі


Кавʼярня «Крилаті» на честь загиблого льотчика-винищувача Су-27 Івана Болотова, який служив у бригаді «Привидів Києва». Заклад заснувала дружина льотчика в будівлі, на даху якої він грався в дитинстві. На фасаді – зображення літака з бортовим номером 59, на якому загинув Іван Болотов 2 лютого 2025 року під час бойового завдання. У меню є підвішена кава для військових, і «Улюблений напій Героя».
Де: Вербицького, 7-Б
«Юність» на Південній Борщагівці


Кав’ярня «на районі» зі спешелті-кавою. Кавові напої для закладу створили засновники кав'ярні «Перший поверх». Десерти від FoodScaur i Carrot Cake.
Де: Миколи Руденка, 14-З
Бари
Бар Genesis біля стадіону «Старт»


Genesis заснували Микита Ілеску (який є і шеф-баристою) і Віталій Мельник. Ілеску має досвід роботи в київських закладах Idealist і Blur, Мельник – юрист і волонтер. У закладі працює власна кондитерська з класичними й авторськими десертами. Бар орієнтується на експерименти з напоями.
Де: Шолуденка, 32