Автентична італійська кухня від шефа Стефано Антоніоллі на Хрещатику, римська піца від засновників Mimosa Group на Прорізній, кримськотатарські страви в «Яш» на Великій Васильківській, перше кафе-пекарня «Франик» на лівому березі та третя бургерна OG burger з артмлином на Подолі: зібрали заклади, які відкрили в Києві у вересні.

Простір з італійською кухнею Sarto на Хрещатику

Заклад відкрили на розі вулиць Городецького та Заньковецької. Раніше в цьому приміщенні працював ресторан Chicken Kyiv. У закладі об’єднали чотири формати: ресторан з автентичною італійською кухнею від шефа Стефано Антоніоллі, енотеку (сховище) з винною колекцією із 300 позицій, бар із модульною системою Tayēr і бутик-кондитерську.

 Хрещатик, 15/4   12:00–23:00 (понеділок-четвер), 11:00–23:00 (п'ятниця-неділя)   @sarto.kyiv

Римська піца від засновників Mimosa Group у Romantica на Прорізній

У центрі концепції – римська піца alla pala, створена за рецептом тіста від піцерії Casa Manco в Римі. За кухню відповідальні Артем Баклицький та Олексій Кошкалда, до розробки деяких страв долучалась шефиня й амбасадорка італійської кухні Маша Ледіна. Інтер’єр Romantica створювала дизайнерка Альона Бондар. Вона надихалася дизайнами стародавніх римських закладів, які працюють і досі.

 Прорізна, 3   12:00–22:00   @romantica.pizzeria

Кафе-пекарня «Франик» на Русанівці

Четвертий заклад мережі в Києві та перший на лівому березі запустили на Русанівській набережній. Співвласники – Дмитро Собакарь та Дмитро Риман. Бренд-шеф закладів – Віталій Жук. Новий заклад розрахований на 60 гостей, над інтер’єром працювали спільно зі студією дизайну Specific. «Франик» на Русанівці – сімейний: у приміщенні є дитячий куточок, а в меню з’явилася піца. Раніше в приміщенні працювало міське кафе City-Zen. 

 Русанівська набережна, 10   8:00–21:00   @franyk.kyiv

Ресторан «Яш» на Великій Васильківській

Новий проєкт від Manana Family відкрили на місці азійського кафе China Town і карі-бару Delhi Delhi. Назва ресторану походить від кримськотатарського слова «жити». У меню бренд-шефиня Земфіра Зіяєва поєднала кухні корінних народів України – українців, кримських татар, караїмів і кримчаків. До розробки інтер'єру залучили Mdesign Architecture Interior і його засновницю Катерину Морданову. На двох поверхах заклад може прийняти 80 гостей одночасно, також є окрема банкетна кімната.

 Велика Васильківська, 34   12:00–22:00   @yash.ukraine

Книгарня «Readeat Місто» на Арсенальній

Третя книгарня мережі Readeat має «міський формат» і присвячена Києву й іншим містам світу. Раніше за цією адресою була розташована арткнигарня «Місто» – назву вирішили залишити з поваги до попередників. У просторі залишили мозаїчне панно про Київ.

 Князів Острозьких, 5/2  9:00–21:00   @readeat_com

Книгарня-кав’ярня «Закапелок» знову на Подолі

Заклад відкрили на вулиці Костянтинівській у приміщенні, де раніше працював мистецький простір «Інформатика». У «Закапелку» дві окремі зали: соціальна для активного спілкування й «тиха» для роботи й івентів. Пропонують українську й закордонну класику, фентезі, ромкоми, наукпоп, психологію й полички з дитячою літературою. Також будуть окремі полиці для видавництв, власники яких – на фронті.

 Костянтинівська, 16   9:00–21:00   @zakapelok

Чайна студія «Ґуаньїнь» на Подолі

Засновниця студії Юлія Христолюбова – сертифікований чайний майстер КНР і керівниця «Школи чайних традицій Китаю». Дизайн студії розробляла власниця з урахуванням традицій китайської культури. У просторі три кімнати та балкон. Під час чаювання можна обрати один із 22 сортів чаю, до нього пропонують мочі та «місячні» пряники юебіни.

 Боричів узвіз, 5   11:00–21:00   @guanyin_cha

Бургерна OG burger з артмлином на Подолі

Третю бургерну запустили на вулиці Спаській у старому індустріальному ангарі, де колись зважували борошно. Заклад працюватиме у форматі стритфуду лише на вихідних. Біля входу до бургерної встановили артоб'єкт – величезний розпис млина заввишки девʼять метрів. Над інсталяцією три місяці працювали художниці сестри Фельдман.

 Спаська, 36    @ogburger.kyiv

Ресторан американської кухні Smokers BBQ & Grill на Оболоні

Заклад спеціалізується на техаських стравах: у меню понад 12 видів бургерів, дегустаційні сети на двох, чотирьох або шістьох гостей. За меню відповідає шеф-кухар Олександр Згурський. У закладі є окрема кімната та дві великі зали, які мають місця для великих компаній і перегляду трансляцій техаського родео.

 Володимира Івасюка, 4   12:00–22:00   @smokers.bbq.grill

Бар-ресторан «Ky+1» на Липській

Проєкт заснували Олександр Савченко й Іван Гоменюк, а над оформленням простору також працювала Каріна Беседіна. У барній карті – авторські коктейлі, натхненні Києвом, до яких пропонують боули, бургери, роли, страви з фритюру та десерти. 

 Липська, 14   понеділок-п'ятниця 8:00–22:00 (субота з – 12:00, неділя із – 16:00)   @kyplus1

Друга «Віброкав’ярня» в готелі «Салют»

Засновниця – Анна Галаєва, лікарка, власниця крамниці для дорослих Dildom, а також авторка та ведуча проєкту на YouTube «Секспросвіт». У закладі є ком’юніті-стіл для роботи й проведення лекцій та окремі столики на кількох осіб. Під час ремонту зберегли великий старий акваріум, біля якого облаштували зону релаксу. Також у кав’ярні є стіна з «іграшками для дорослих». Загалом простір розрахований на 30 гостей.

 Івана Мазепи, 11-Б   понеділок-п'ятниця 8:00–20:00 (субота 9:00–21:00, неділя 9:00–20:00)   @vibrokava

Ресторан української кухні «Галушка» в ТРЦ «Республіка»

Це вже другий заклад у такому форматі, перший працює на Бессарабці з грудня 2023 року. Власники – подружжя Андрій та Олена Ушакови. У новій «Галушці» два поверхи, інтер’єр розробляв співвласник Андрій Ушаков. Бренд-шеф ресторанів – Віталій Гриненко.

 Кільцева дорога, 1   10:00–22:00   @galushka.kyiv

Кафе Forchino на Золотоустівській

Це перший заклад у Києві харківської ресторанної мережі Injir Group (Soho, «Шоті», «Шоті Парк», Forchino), яка існує з 2011 року. Співвласник мережі й автор концепції – ресторатор Костянтин Лупояд. У кафе два поверхи, посадка розрахована на 108 гостей. В інтер’єрі деталі перегукуються з роботами аргентинського скульптора Гільєрмо Форчіно, на честь якого й назвали заклад.

 Золотоустівська, 52   9:00–22:00   @forchino_cafe_kyiv

Простір Koop Business Cafe на Хрещатику

Мініформат від команди Kooperativ у партнерстві з «Новою поштою» позиціює себе як neighbourhood club: тут немає окремих офісів, але є робочі місця, кав’ярня, книжковий корнер із бізнес-літературою, магазин локальних брендів і зона для подій в укритті. Для гостей підготували 10 робочих місць, 12 посадкових у зоні кафе, акустичну Zoom-капсулу для дзвінків, індивідуальні крісла з поглинанням звуку.

 Хрещатик, 16-А (вхід через відділення «Нової пошти» №543) 

 8:00–21:00 (понеділок-п'ятниця), 9:00–19:00 (субота-неділя)  

 @koopbusinesscafe

Ресторан української кухні Varyk на Дмитрівській

За кухню відповідає шефиня Альона Редька. У меню зробили акцент на вареники ручного ліплення, які готують на відкритій кухні. Зараз пропонують 15 видів солодких і солоних вареників. Також у меню три види борщу, кілька видів качаної каші та дерунів. Заклад розрахований на 30 гостей.

 Дмитрівська, 37    10:00–22:00   @varyk.kyiv