
Найкращі 10 закладів, що відкрили за 2025 рік у Києві. Вибір читачів Віледжа
Віледж публікує результати голосування читачів за заклади, які запустили в Києві у 2025 році. Голосування тривало з 12 до 21 грудня, і за його результатами ми обрали 10 закладів, що набрали найбільше голосів.
Ресторан «Яш» біля площі Українських Героїв

Ресторан зі стравами української та кримськотатарської кухонь відкрили неподалік від площі Українських Героїв у колишньому приміщенні азійського кафе China Town і карі-бару Delhi Delhi. Це новий проєкт від ресторанної компанії «Manana Family» («Мама Манана», «Мама Гочі», «Чачапурі», China Ma, «Вай Ме»). За кухню відповідають бренд-шефиня Земфіра Зіяєва та шеф Євген Друзік. У меню представлені страви українців, кримських татар, караїмів і кримчаків.
Інтер’єр розробляла дизайнерка Катерина Марданова (MDesign Architecture Interior). На двох поверхах заклад може прийняти 80 гостей одночасно, також є окрема банкетна кімната на 12 місць.
12:00–22:00
Велика Васильківська, 34
+38 (075) 619-70-64
Ресторан української кухні «Стрічка» на території ВДНГ

Ресторан «Стрічка» збудували в яблуневому саду на території ВДНГ. Його запустили поруч з Urban Park навпроти павільйону №12. У проєкті поєднали два приміщення, створивши «велику» й «малу» «Стрічки». Це другий ресторан у форматі сучасної української кухні, що відкрили в Києві Ігор Постоєнко й Вісам Ахмед, які раніше вже запускали Satori, UnderWu та Macarena. Перша «Стрічка» відкрилася на Берестейському проспекті у 2024 році.
За дизайн інтерʼєру обох ресторанів відповідала команда AIIX studio. За меню відповідає шеф-кухар Віталій Мітун. У ресторані на ВДНГ є велика мангальна зона з піччю на дровах, де запікають українське фермерське м’ясо та готують авторську піцу.
10:00–22:30 (понеділок-четвер), 10:00–23:00 (п'ятниця-неділя)
проспект Академіка Глушкова, 1
+38 (096) 902-21-28
Міське кафе Henri на Оболонській набережній

Заклад запустили на Оболонській набережній (раніше на цій локації вісім років працював заклад Idea Shop Cafe). Власники обох закладів – Олександр Гончар і Євгеній Щербак – вирішили закрити проєкт і в цьому ж приміщенні відкрити новий.
У кафе три окремі зали: музична з аудіосистемою й вінілом, мистецька з роботами сучасних українських художників (наприклад, Павла Макова, Назара Білика, Ніни Мурашкіної, Олексія Кондакова) й бібліотека з рідкісними книгами й артбуками. Дизайн розробила студія S&O.
9:00–21:00 (у п’ятницю та суботу до 22:00)
Оболонська набережна, 3
+38 (077) 002-20-10
Забігайлівка «Китайський Привіт» на Хрещатику

«Китайський Привіт» на Хрещатику запустили у форматі «сучасної китайської забігайлівки» на місці «Хлібного». Дизайном керували Маша Шубіна («Бelkin», «Хлібний»), артдиректорка China Hi Соня Суворова та Courier Studio.
Планують обслуговувати гостей швидко – до 10 хвилин на замовлення. Замовлення можна зробити самостійно через термінал, на касі або через застосунок. Серед нових позицій у меню «Привіту» – бао-бургери, китайські шашлички, а також позиції з фритюру.
12:00–22:00 (на тестовий період)
Хрещатик, 32
@china.hi
Кафе-пекарня «Франик» на Русанівській набережній

Мережа кафе-пекарень «Франик» має сім закладів по Україні, з них чотири в Києві. Перший заклад на лівому березі Києва запустили на Русанівській набережній. За концепцію відповідають співвласники мережі Дмитро Собакарь і Дмитро Риман («Фотограф», «БІФ», «Хмільний», «Той самий Баранчик», Batch).
За меню всіх «Фраників» відповідає бренд-шеф мережі Віталій Жук. Акцент роблять на сніданках цілий день і солодкій випічці, яку розробляє шеф-кондитерка Вікторія Бородіна. Кафе-пекарня розраховане на 60 гостей, має окрему дитячу зону з іграшками. Одразу біля входу вітрина з випічкою, яку можна придбати із собою.
8:00–21:00
Русанівська набережна, 10
+38 (099) 506-66-40
Італійська траторія «Качо е Пепе» на Великій Васильківській

Перший проєкт з італійською кухнею ресторатора Алекса Купера (Kyiv Food Market, «Молодість», Shalom, «Селям») – «Качо е Пепе» біля площі Українських героїв. Раніше на цій локації працювало азійське бістро Tachinomi, яке Алекс Купер відкрив у серпні 2024 року та закрив у квітні 2025-го. Шеф-кухар «Качо е Пепе» – Олег Зуев («Протагоніст», «Міська Їдальня», Shuk).
У закладі готують пасту з італійського борошна, яку роблять самостійно. У траторії два поверхи та літня тераса, загалом 150 посадкових місць. З особливостей – стіну прикрашають кілька десятків білих тарілок, які є браком керамічного бренду Sholomitska.
понеділок-четвер 11:00–22:00, п’ятниця 11:00–23:00, субота 10:00–23:00, неділя 10:00–22:00
Велика Васильківська, 29
Ресторан японської кухні GO на Обсерваторній


Це проєкт від власників кафе Hanh й бару «Oкно». Фішкою закладу називають традиційні японські страви, приготовані на відкритому вогні. Шеф-кухар GO japanese cuisine – Антон Григорук (Provisiia, Chef’s Tables, Bursa Kyiv, TCP Pizza). Серед позицій – рамени та ґодза, також є власні десерти, а щодня після 16:00 готують японські шашлички якіторі.
Сам заклад умовно поділили на дві частини: відкрита кухня поєднується із залою, де є великий стіл і стільниці. Над проєктом працювало українське архітектурне бюро AKZ Architectura.
12:00–21:00
Обсерваторна, 5
@go_japanese_cuisine
Бургерна Pie Spot Burger Club на Ярославській

Заклад відкрив шеф-кухар і ресторатор Ілля Сьомін («Спельта», Pie Spot, Tin Tin). Бургерна відкрилася на початку вулиці Ярославської в приміщенні, де раніше працювало кафе зі стритфудом Plus. У меню вісім видів бургерів: шість з яловичими котлетами, один із курячим стегном та один вегетаріанський із двома веганськими котлетами. До бургерів пропонують картоплю фрі, нагетси власного виробництва та класичний салат коулсло.
В інтер’єрі втілили концепцію «закинутого музею-сквоту», де поєднали графіті та репліку «Таємної вечері». За інтер’єр традиційно відповідала команда I’m Design архітекторки Альони Бондар, яка вже брала участь в оформленні закладів «Спельта».
12:00–21:00
Обсерваторна, 5
@go_japanese_cuisine
Паста-бар «Хвиляста» на Верхньому Валу

Це моноформат від групи ресторанів Rest Emotion («Тісто, сир і тітка Белла», Naperlage (ex-Naprosecco), власниками якої є Володимир Григорі та Роман Пакеліані. Заклад відкрили на першому поверсі дореволюційної будівлі на вулиці Верхній Вал. Над меню працювали шеф «Тісто, сир і тітка Белла» Сергій Шпара спільно із запрошеним шефом Богданом Бочковським. За основу взяли класичні рецепти пасти, які дізналися від італійських бабусь (яких називають ноннами).
В основній залі 23 місця та відкрита кухня. За дизайн інтер’єру відповідає Віктор Чумак із Chumak Bureau. В інтер’єрі намагалися передати атмосферу сучасної південної Італії та пляжного відпочинку. Кухня в закладі повністю відкрита.
12:00–22:00
Верхній Вал, 24
@khvylyasta
Ресторан римської кухні Romantica на Прорізній

Заклад від Ігоря Сухомлина та Валерія Гальперіна, творців Mimosa Group (Mimosa Brooklyn Pizza, «Автостанція», «Чайка», Fish & PussyCat Sushi Bar) відкрили на Прорізній. До цього у приміщенні працював коктейльний бар «Маніфест», а ще раніше – кафе Druzi Cafe.
За кухню відповідальні шефи Артем Баклицький та Олексій Кошкалда. До розробки деяких страв долучилася шефиня й амбасадорка італійської кухні Маша Ледіна. У центрі концепції Romantica – римська піца alla pala, створена за рецептом тіста від піцерії Casa Manco в Римі. У меню 12 видів римської піци з класичними й авторськими начинками.
Коктейльну карту розробляла Дарія Пашкель (Fino). Пропонують 12 авторських позицій і твістів для аперитивів і дижестивів, оформлених у мінімалістичному стилі. Винну карту формує Данило Володькін, у ній збирають лише зразки з Італії з акцентом на виноробні регіону Лаціо.
Інтер’єр Romantica створювала власниця I’m Design дизайнерка Альона Бондар. Площа двоповерхового закладу – 150 квадратних метрів. Загальна посадка – 52 місця.
12:00–22:00
Прорізна, 3
+38 (099) 460-44-92