«Качо е Пепе» від Алекса Купера, забігайлівка «Китайський Привіт» від Міші Кацуріна, Pie Spot Burger Club від Іллі Сьоміна: Віледж підбиває підсумки 2025 року й розповідає про запуски й закриття цього року. Редакція зібрала 145 ресторанів, барів, кав’ярень і стритфудів, які відкрили в Києві впродовж року. 

Також голосуйте за відкриття 2025 року до 21 грудня й за закритий заклад, за яким будете сумувати найбільше 23 грудня.

Ресторани й кафе

Італійська траторія «Качо е Пепе» від Алекса Купера

Це новий проєкт і формат для компанії «Ресторани Купера» на колишній локації азійського бістро Tachinomi. У траторії два поверхи та літня тераса, загалом 150 посадкових місць. З особливостей – стіну прикрашають кілька десятків білих тарілок, які є браком керамічного бренду Sholomitska. Шеф-кухар «Качо е Пепе» – Олег Зуев («Протагоніст», «Міська Їдальня», Shuk). Готують пасту, класичні й не тільки антипасті, ризото, тирамісу. 

 Велика Васильківська, 29

Ресторан римської кухні Romantica на Прорізній

Заклад від Ігоря Сухомлина та Валерія Гальперіна, творців Mimosa Group (Mimosa Brooklyn Pizza, «Автостанція», «Чайка», Fish & PussyCat Sushi Bar) відкрили на Прорізній. До цього у приміщенні працював коктейльний бар «Маніфест», а ще раніше – кафе Druzi Cafe.За кухню відповідальні шефи Артем Баклицький та Олексій Кошкалда. У центрі концепції Romantica – римська піца alla pala, створена за рецептом тіста від піцерії Casa Manco в Римі. 

 Прорізна, 3

Шефське бістро «Спельта» на Золотих воротах

Співзасновник та інвестор Ілля Сьомін і співзасновниця Ольга Гринчук створили в районі Золотих воріт інший формат, ніж у бістро-пекарні «Спельта» на Подолі. Раніше в цьому приміщенні працювало індійське кафе Balu від засновника «Гімалаїв». У листопаді «Спельту» закрили – у команді кажуть, що шукають нове приміщення. 

 Велика Житомирська, 27

Ресторан італійської кухні Giannivino на Печерську

Двоповерховий ресторан італійської кухні відкрили на Печерську біля ЖК «Бульвар фонтанів». Засновником є Дмитро Подопригора, який відкрив у 2020 році перший Giannivino у Дніпрі та гостерію «Хата Подопригора» в його передмісті. На першому поверсі ресторану розмістили дров’яну піч від італійського виробника та основну залу із загальною посадкою. На другому поверсі будуть окремі зали, зокрема дві банкетні.

 Саперне Поле, 9-А

Ресторан «Життя» від власників «Італійської редакції»

Ресторан відкрили First Line Group («Улюблений дядя», «Італійська редакція», Electron) на місці свого попереднього проєкту «Життя чудових людей», який завершив роботу в жовтні 2024 року. На стінах розміщені постери художника-авангардиста Бориса Косарєва, графіка якого стала основою для айдентики назви «Життя». Основний акцент у меню зробили на хліб і випічку, яку роблять у власному заготівельному цеху.

 Велика Васильківська, 36

Ресторан «Яш» біля площі Українських Героїв

Заклад зі стравами української та кримськотатарської кухонь розташований неподалік від площі Українських Героїв, у колишньому приміщенні азійського кафе China Town і карі-бару Delhi Delhi. Це новий проєкт від ресторанної компанії «Manana Family» («Мама Манана», «Мама Гочі», «Чачапурі», China Ma, «Вай Ме»). У меню представлені страви українців, кримських татар, караїмів і кримчаків.

 Велика Васильківська, 34

Паста-бар «Хвиляста» на Подолі від засновників «Тісто, сир і тітка Белла»

Моноформат від групи ресторанів Rest Emotion («Тісто, сир і тітка Белла», Naperlage (ex-Naprosecco) запустили на Подолі. За основу взяли класичні рецепти пасти, які дізналися від італійських бабусь (яких називають нонни). У «Хвилясті» використовують лише фреш-пасту, яку готують щодня на відкритій кухні.

 Верхній Вал, 24

Сучасна забігайлівка «Китайський Привіт» від Міші Кацуріна на Хрещатику

«Китайський Привіт» на Хрещатику запустили у форматі «сучасної китайської забігайлівки». Гості можуть зробити замовлення самостійно через термінал, на касі або через застосунок. Серед нових позицій у меню «Привіту» – бао-бургери, китайські шашлички, а також позиції з фритюру. Раніше в цьому приміщенні працювало кафе-пекарня «Хлібний».

 Хрещатик, 32

Ресторан української кухні «Стрічка» на ВДНГ

Заклад збудували в яблуневому саду на території ВДНГ. Це другий ресторан у форматі сучасної української кухні, що відкрили в Києві Ігор Постоєнко й Вісам Ахмед, які раніше вже запускали Satori, UnderWu та Macarena. Для нового закладу на ВДНГ митець Євген Литвиненко разом із командою Matt&Glossy з Нікополя створили настінну мозаїчну композицію, натхненну райським яблуневим садом.

 Академіка Глушкова, 1

Ресторан італійської кухні Sarto на Хрещатику

У закладі на розі вулиць Городецького та Заньковецької об’єднали чотири формати: ресторан з автентичною італійською кухнею від шефа Стефано Антоніолі, енотеку (сховище) з винною колекцією із 300 позицій, бар із модульною системою Tayēr і бутик-кондитерську. Раніше в цьому приміщенні працював ресторан Chicken Kyiv. 

 Хрещатик, 15/4

Фудкорнери на Бессарабському ринку

На Бессарабському ринку відкрили 17 фудкорнерів та окремий бар. На старті над ідеєю працювали лише двоє-троє підприємців, але згодом ініціатива перетворилася на групу із 16 інвесторів – 15 ФОП і ТОВ «Бевереджис». Вони об’єдналися, уклали договори з КП «Бессарабський ринок» і профінансували оновлення своїх торгових місць власним коштом. Концепція передбачає, що їхні меню та формати не можуть дублюватися.

 Бессарабська площа, 2

Ресторан японської кухні GO Japanese Cuisine на Обсерваторній

Це проєкт від власників кафе Hanh й бару «Oкно». Фішкою закладу називають традиційні японські страви, приготовані на відкритому вогні. Сам заклад умовно поділили на дві частини: відкрита кухня поєднується із залою, де є великий стіл і стільниці. Над об’єктом працювало українське архітектурне бюро AKZ Architectura.

 Обсерваторна, 5

Ресторан «Далі» на Золотоустівській

Ресторан із власною вініловою бібліотекою, де все меню розробляли кухарі із Херсонщини, зокрема Сергій Багненко. Кухню називають «смаком дому», бо більшість команди саме із Херсона. У закладі використовували вінтажні меблі й предмети інтер’єру з європейських барахолок.

 Золотоустівська, 25

Ресторан кримськотатарської кухні «Бахчи Saray» навпроти ТЦ River Mall

Це проєкт одеської ресторанної компанії G-Group (власники – Андрій і Дмитро Левинець, Олександр Алі), яка має заклади Kinza, Olivia, Mamma Italia, Сhin Chin в Україні, а також заклади в Румунії, Молдові, Угорщині. Шеф-кухар ресторану Енвер Таіров готує страви кримськотатарської кухні в сучасній інтерпретації, зі збереженням автентичної подачі.

 Дніпровська набережна, 25

Ресторан зі стравами азійських кухонь Chin Chin на Русанівці

Ще один мережевий проєкт одеської ресторанної компанії G-Group, який відкрили на Русанівській набережній. У ресторані на Русанівці створили інтер’єр з елементами японської попкультури. Серед фірмових страв – качка по-пекінськи, тунець татакі та курка «Гун Бао». Раніше в цьому приміщенні працювало кафе Doggeriz & Fisheriz.

 Русанівська набережна, 4

Ресторан грузинської кухні «Мама Манана» на Подолі

Заклад належить до групи ресторанів Manana Family («Мама Гочі», «Чачапурі», China Ma). Це вже восьма локація бренду в Києві та друга на Подолі. У меню понад 15 видів випічки з дев’яти регіонів Грузії, також готують інші адаптовані грузинські страви. Раніше у приміщенні працювало кафе італійської кухні Frumento.

 Сагайдачного, 37

Ресторан середземноморської кухні Ancy біля ботсаду Фоміна

Власниця Ancy – Анна Голубцова, рестораторка з понад п'ятирічним досвідом (Hidden). У меню – сніданки, страви з морепродуктів, м’ясо на вогні. Раніше на цій локації працював ресторан Emerald, а перед цим – заклад Миколи Тищенка «Велюр».

 Гетьмана Павла Скоропадського, 43

Ресторан-кондитерська The Cake на Позняках

Двоповерховий заклад на лівому березі Києва відкрили біля озера «Позняки». Це другий заклад у місті, перший The Cake працює в ТРЦ «Арена Сіті» з 2014 року. Новий The Cake працює в розширеному форматі – окрім десертів і випічки, меню розширили сніданками, пастою, коктейльною картою.

 Драгоманова, 31-А

«Реберня на Славутичі» на проспекті Бажана

Третій заклад у форматі «Реберні» від львівської компанії «Холдинг емоцій !FEST» («Криївка», «Найдорожча ресторація Галичини», «Дуже висока кухня») відкрили на лівому березі Києва. Це формат, що спеціалізується на смажених свинячих реберцях. Заклад розташують у мультифункціональному бізнес-центрі The Bridge.

 Миколи Бажана, 1-И

Ресторан американської кухні Smokers BBQ & Grill на Оболоні

Заклад спеціалізується на техаських стравах. У меню є понад 12 видів бургерів, дегустаційні сети на двох, чотирьох або шістьох гостей. За меню відповідає шеф-кухар Олександр Згурський. У закладі є окрема кімната та дві великі зали, які мають місця для великих компаній і перегляду трансляцій техаського родео, а також зони для двох. 

 Володимира Івасюка, 4

Ресторан азійської кухні 33pluss у провулку Тараса Шевченка

Заклад відкрили на провулку Тараса Шевченка, що поруч із ТРЦ «Глобус» на майдані Незалежності. У закладі всього 15 посадкових місць. За кухню відповідальний Олексій Подтьопа, бар-менеджер – Микита Сінчук. Подають сніданки, перші й основні страви та салати.

 провулок Тараса Шевченка, 3

• Ресторан re/love на Дмитрівській

• Ресторан Yapiko на Шулявці

• Ресторан китайської кухні Azura на Голосієво

• Ресторан Elevato на Дніпровському узвозі

• Ресторан «Інколи» на Леонтовича

• Ресторан «Жаровня» на Великій Васильківській

• Ресторан Salon du Champagne на Городецького

• Ресторан BarOKO на Печерську

• Ресторан Chicken Cosmopolitan на Печерську

• Ресторан азійської кухні Nomi на Новопечерських Липках

• Ресторан української кухні Varyk на Дмитрівській

• Ресторан морозива Gelarty біля Арсенальної

• Ресторан Sono у парку «Муромець»

• Ресторан BurBаr на Бесарабці

• Ресторан грузинської кухні «Вино і Вуса» біля озера Радунка

Кафе-пекарні «Франик» на Подолі, на Оболоні та на Русанівці

Повністю безбар’єрну пекарню мережі «Франик» навесні відкрили на Подолі. На Оболоні «Франик» запустили в червні, а вже в жовтні відкрили четвертий «Франик» на Русанівській набережній. За концепцію відповідають співвласники мережі Дмитро Собакарь і Дмитро Риман («Фотограф», «БІФ», «Хмільний», «Той самий Баранчик», Batch). Тут подають сніданки цілий день «із власним шматком хліба», основні страви, круасани й власну випічку, а також каву, вина, коктейлі й інші напої.

 Спаська, 1/2; проспект Володимира Івасюка, 6; Русанівська набережна, 10

Кафе «Стріла» від власників «Альпаки» біля Львівської площі

Кафе біля Львівської площі відкрили співвласниці кафе «Альпака» Олександра Маслова та Діана Вожжова. Над меню «Стріли» працювали шеф-кухарі Євген Мензелевський (Takava, Zmist, Hram Bar, Whai Thai) й Оля Холоша. Концепція – адаптовані авторські азійські страви.

 Січових Стрільців, 10

Кафе Katimo Matcha Club у дворику на Рейтарській

Заклад відкрили Катерина Тимошенко та Віталій Панов – засновники бренду Katimo. Це продовження Katimo Cafe, яке працює поруч у шоурумі бренду з 2021 року. Кафе відкрили з фокусом на японський чай, десерти з матчею та власний мерч. Готують класичну матчу, альтернативні напої на її основі, а також пропонують добірку японських листових чаїв.

 Рейтарська, 19-А 

Кафе-пекарня Massa на Оболонській набережній

Кафе працює в пішохідній зоні Оболонської набережної в окремому приміщенні поруч із житловою забудовою. Акцент у закладі зробили на випічку та хліб, сніданки цілий день і безалкогольні напої із собою для прогулянок біля Дніпра. Борошно для випікання хліба мелють самостійно. Меню сніданків у закладі доступне впродовж цілого дня.

 Володимира Івасюка, 14-Г

Кафе-кондитерська Musse поруч із Золотими воротами

Бренд Musse заснували Віталій та Оксана Вовки у 2015 році. Шеф-кондитер бренду – Тетяна Чорнобай. Меню для нової локації оновив Микита Силін («Кицуня»), а барну карту склав Олександр Родіонов (Noon Coffee Room).

 Олеся Гончара, 32-А

Раменна у Whai Thai біля Житнього ринку

Бістро з паназійською кухнею та фірмовими раменами з локшиною власного приготування. Це проєкт співзасновників кафе Blur Coffee, комплексу Octo Tower і пекарні Octo Bakery Саші Ченгової, Толіка Старіковського, Єгора Коновалова та Жені Білоусова. Перший заклад Whai Thai працює з 2018 року на вулиці Мечникова, а другий відкрили у ЖК «Варшавський» у квітні 2025 року (наразі він уже не працює).

 Житньоторзька, 4/16

Кафе Oishi Ba на Великій Васильківській

Заклад із меню від мішленівського шефа Джефрі Велла відкрили біля площі Українських Героїв. Концепція закладу натхненна японською філософією вабі-сабі [японська естетична концепція, що цінує красу в недосконалості, простоті та плині часу].

 Велика Васильківська, 23

Кафе Fluffy на Шота Руставелі

Кафе з японською кухнею працює біля станції метро «Палац спорту». Засновники Матвій та Олександра Ракашевич-Водяницькі приїхали до Києва з міста Оріхів Запорізької області, що зараз розташоване на лінії бойового зіткнення. Перше кафе працює в Запоріжжі. 

 Шота Руставелі, 20

Кафе «108 in–se» на Гончара зі сніданками від Міралі Ділбазі

Хелсі кафе є частиною багатофункціональної студії «108 in–se». Кухню очолив бренд-шеф Міралі Ділбазі (Mirali), що планує переосмислити шаблони корисного харчування. У меню – сніданки, кілька салатів, боули.

 Олеся Гончара, 36

Бістро Lip Lip біля Київського велотреку

Це новий проєкт від засновників ресторану з італійською кухнею Si біля Золотих воріт. Заклад розташований у переробленій квартирі на першому поверсі. За кухню відповідає шеф Антон Гільчук (Match Bistro). У бістро пропонують сніданки з 8:00 до 16:00, основне меню діє з 13:00 і до самого закриття.

 Липинського, 11

Міське кафе Soul на Львівській площі

Друге кафе відкрили на першому поверсі історичного будинку, де раніше працювали піцерія «Челентано» та «Хлібний». Дизайн створив архітектор Еміль Дервіш, серед проєктів якого Reitarska Circle та The Naked Room. Перше Soul Cafe працює на Русанівці з 2015 року. 

 Бульварно-Кудрявська, 1/37

Міське кафе Henri на Оболонській набережній

У кафе три окремі зали: музична з аудіосистемою й вінілом, мистецька з роботами сучасних українських художників (зокрема, Павла Макова, Назара Білика, Ніни Мурашкіної, Олексія Кондакова) й бібліотека з рідкісними книгами й артбуками. Дизайн розробила студія S&O. 

 Оболонська набережна, 3

Міське кафе Jela на Богдана Хмельницького

Це міське кафе з італійською піцою, баром, класичною коктейльною й винною картою та лінійкою десертів. Кафе має чотири зали та бар, одночасно в залах можуть умістити 60 гостей. Раніше на цій локації працювала кав'ярня 202°F.

 Богдана Хмельницького, 29/2

Бістро «Момоші» на Басейній 

У паназійському бістро «Момоші» готують салати, хенд-роли, супи, боули, вок, темпуру, бургери, десерти й основні страви. Також можна замовити доставку страв.

 Басейна, 17

Кафе Judie на Богдана Хмельницького

Заклад відкрили поблизу метро «Університет». Засновники Олександр Вдовика та Юлія Чудновець також керують клубом Fizika. У закладі є три зали – основна та дві окремі кімнати, загалом там 38 місць. У кафе готують страви за бажанням гостя, там можна обрати інгредієнти з переліку та створити власну страву. Також у Judie є сніданкове й основне меню.

 Богдана Хмельницького, 29/2

Кафе Ethos на Дніпровській набережній

Це заклад формату All-Day Dining [із повним спектром страв і напоїв протягом усього дня – від сніданку до вечері], у якому об'єднали кав’ярню, гастрономію та бар в одному просторі. Працює неподалік від ТЦ Silver Breeze.

 Дніпровська набережна, 3

• Раменна Bo Tse ramen на Палаці Спорту

• Піцерія Station Pizza на Позняках

• Кафе «Просіка» біля метро «Святошин»

• Бістро Mriya Mlyns від доньки командира літака «Мрія»

• Бістро Nami Nami на Новопечерських Липках

• Кафе Mamie на Гончара

• Кафе Coffee shop на Костянтинівській

• Кафе Madam Bistro на Арсенальній

• Кафе Koop Business на Хрещатику

• Простір «Стайня» на автостанції «Поділ»

• Кафе Korean Food на Подолі

• Кондитерська «Кремова» на Басейній

• Ресторан ф’южн-кухні Kaos біля палацу «Україна»

• Артресторація «Платформа 9 3/4» на Печерську

• Міське кафе «Кульбаби» біля костелу

• Кафе Intro на Золотих Воротах

   

Стритфуд і фастфуд

Бургерна Pie Spot Burger Club на Подолі віл Іллі Сьоміна

Заклад відкрив шеф-кухар і ресторатор Ілля Сьомін («Спельта», Pie Spot, Tin Tin). В інтер’єрі втілили концепцію «закинутого музею-сквоту», де поєднали графіті та репліку «Таємної вечері». У меню вісім видів бургерів: шість з яловичими котлетами, один із курячим стегном та один вегетаріанський із двома веганськими котлетами.

 Ярославська, 5/2

Бургерна OG burger з артмлином і коктейлями на Подолі

Третю бургерну відкрили у старому індустріальному ангарі, де колись зважували борошно. Біля входу до бургерної встановили артоб'єкт – величезний розпис млина заввишки 9 метрів. Над інсталяцією три місяці працювали художниці сестри Фельдман.

 Спаська, 36

• Фастфуд зі смаженою рибою «Київські карасі» на Подолі

• Take-away точка Asia Street 98 на Дмитрівській

• Пекарня Trdlo з чеською випічкою біля Контрактової площі

   

Бари

Коктейльний бар «Репетиція» на Золотих воротах

Засновники проєкту – власники бістро-бару Suite13 та консалтингової агенції Bureau Business Ideas Вікторія Рейнікова та її партнер. Коктейлі готуються з преміксів [порційні суміші для приготування коктейлів, до яких уже входить усе, крім алкоголю – ред.]. Зараз пропонують 17 класичних коктейлів, вино келихами та міцний алкоголь. 

 Ярославів Вал, 13/2

Винний бар і магазин Uwines біля площі Українських Героїв

Це бар винятково з українськими винами, які можна спробувати в закладі та придбати із собою за ціною винної полиці. Власник – винний експерт Сергій Клімов, організатор фестивалю Kyiv Food and Wine Festival, автор книжки про українські вина «Нерозказана історія українського виноробства». Заклад відкрився на колишній локації одно з винних барів Like a Locals

 Гетьмана Павла Скоропадського, 5

Бар Kyi на фудкорті ЦУМ

Це перший бар майбутньої мережі від Артема Скапенка (LoggerHead, Hram, MAD Bar’s House) й Наталі Макарчук (власниці мережі «Пивна дума»). Він виріс з однойменного бренду горілки, присвяченого Києву. В основі бару – RTD-коктейлі (ready-to-drink), зокрема на основі коктейльної горілки їхнього бренду. Її подають у форматі perfect serve: у келиху, з льодом, ароматичними екстрактами й бітерами. 

 Хрещатик, 38

Бар «Мо» в «Рейтарська Circle» 

Бар із безалкогольними та слабоалкогольними коктейлями відкрив ресторатор Віталій Кононикін, засновник бару Twins та азійського закладу Koi у Дніпрі. Це «монопроєкт про безалкогольні коктейлі, low ABV, легке вино». У меню планують додати лише закуски й антипасті, робити акцент на їжі вважають неактуальним, оскільки в «Рейтарська Circle» є пропозиції від інших закладів. 

 Рейтарська, 15-А

Коктейльний бар LoggerHead на бульварі Тараса Шевченка 

Це один із перших спікізі-барів [бари, що імітують підпільні таємні клуби США, де можна було випити алкоголь під час «сухого закону»], який відкрили у 2016 році – у березні 2026-го йому виповниться 10 років. Після перевідкриття бар відійшов від формату спікізі. Меню розробив шеф Євген Мензелевський (Tin Tin, Food Space, Zmist Bar, Alpaca Cafe, Strila, Hram, Beef). Зʼявилася нова категорія з приблизно 15 концептуальних коктейлів з артподачами. 

 бульвар Тараса Шевченка, 1

Бар Sansara на «Театральній»

Sansara Bar належить до групи ресторанів Food Slang, серед яких – Elevato, Idillio, Kimchi BBQ і Street Kim, Kim Click. Концепція побудована на основі буддійської філософії – колеса сансари. Шеф-бармен закладу – Руслан Латіфов. 

 Богдана Хмельницького, 9-А

Бари «Сікера» на Хрещатику й Костянтинівській

Бари є продовженням виробництва й дегустаційної зали «Медовий Спас» у Броварах, яку розвивав засновник проєкту Сергій Липко. Тут можна спробувати традиційні питні меди й меди з додаванням фруктових соків без спирту й цукру. Формат передбачає як take-away у пет-банках, так і можливість відпочити на місці. Заклад на Хрещатику вже припинив роботу, а локація на Подолі працює.

 Костянтинівська, 17

Бар Hools від маріупольців на Саксаганського

Заклад від маріупольців має на стіні картину з картою Маріуполя як згадку про дім засновників і символ незламності. У меню – сніданки, млинці, салати, десерти, бізнес-ланчі. Є безалкогольні коктейлі, китайські чаї й фірмові алкогольні коктейлі. 

 Саксаганського, 89

Бар-театр «Ґодо» на Великій Васильківській

На першому поверсі розташована зона бару, а на мінус першому – театральна сцена, де проводять вистави, концерти, лекції й майстер-класи. Серед засновників – співзасновник Squat 17b Мирослав Криж, артдиректорка Squat 17b Тамара Бабакова й бізнесмен і меценат Гарік Корогодський. Улітку заклад припинив роботу – причиною закриття називають підвищену «в космічну кількість разів» оренду. 

 Велика Васильківська, 33

Бар Genesis біля стадіону «Старт»

Genesis заснували Микита Ілеску і Віталій Мельник. Ілеску має досвід роботи в київських закладах Idealist і Blur, Мельник – юрист і волонтер. У закладі працює власна кондитерська з класичними й авторськими десертами. Бар орієнтується на експерименти з напоями й нові способи роботи з продуктом.

 Шолуденка, 32 

Паб The Gentlemen Pub на розі Січових Стрільців і Вознесенського узвозу 

Це новий заклад Павла Онуфріка, автора проєктів Passenger, Capo di Monte та By Italy. Бар-менеджер Руслан Ілітьєв поєднав у барній карті класичні британські позиції з авторськими коктейлями. З напоїв – понад 15 видів розливного й крафтового пива, сидр, вина та міцні напої. 

 Січових Стрільців, 11

Барі «Рій» на Подолі

Бар «Рій» виріс із франшизи барів Cikera, що працюють виключно з медовими алкогольними напоями. Коктейльну карту розробив бармен Ілля Трубіцин, у ній поєднав класичні й авторські коктейлі з медовими нотами. Власниця – рестораторка Тетяна Коваль, засновниця мережі кафе та ресторанів у лікарнях FoodieSpace, а також співзасновниця кав’ярні «Кавовий дім London». 

 Верхній Вал, 20

Бар без меню EM на перетині Саксаганського й Тарасівської

Шеф-бармен закладу – Михайло Міщенко («Маніфест», VinVin, Milano Torino Vermuteria). Усі коктейлі народжуються під час спілкування з барменом: гість ділиться своїм настроєм, бажаннями й отримує свій напій. Також є стенд із готовими авторськими напоями, які можна придбати із собою. 

 Тарасівська, 18

Бар «Чарківня у Фіми» на Подолі

Це камерний бар з акцентом на крафтові настоянки, названий на честь кота Фіми, якого врятували з Донецької області. У меню є авторські та класичні настоянки, доповнені закусками, що натхненні українською традиційною кухнею.

 Ярославська, 26

• Бар-ресторан KY+1 на Липській

• Бар Leo на Володимирській

• Бар Port wine Bar на Костянтинівській

• Винний простір Vino po kolino біля «Палацу Україна»

• Пивний бар «Пивальня» на Саксаганського

• Бар «Вернісаж» на Подолі

• Бар Hools Bar на Саксаганського

• Лаундж-бар Kaen на Подолі

• Бар Shaker на Ярославовім Валу

   

Кав’ярні

Кав’ярня Octo Bakery біля парку Шевченка

Друга локація пекарні Octo Bakery в центрі працює у форматі повноцінного кафе з кавою й випічкою. Octo Bakery – проєкт співзасновників кафе Blur Coffee, комплексу Octo Tower і раменних Whai Thai Толіка Старіковського, Єгора Коновалова й Жені Білоусова. 

 Володимирська, 69

Книгарня-кав’ярня Book.ua space на ВДНГ

Над проєктом працювали засновники мережі Іван Богдан та Олександр Шаповалов. У закладі є кухня й авторські коктейлі, які створювали разом зі співзасновником бару Pink Freud Віталієм Кириченком. Книгарня-кав'ярня має великий асортимент книг і співпрацює з понад 300 українськими й іноземними видавництвами.

 проспект Академіка Глушкова, 1 (павільйон 6)

Книгарня-кав’ярня «Закапелок» на Подолі

Заклад відкрили у приміщенні, де раніше працював мистецький простір «Інформатика». У «Закапелку» дві окремі зали: соціальна для активного спілкування й тиха для роботи й івентів. Концепція незмінна: кава від обсмажувальника Tabir Coffee та просування мілітарної літератури, що видають військовослужбовці чи ветерани.

 Костянтинівська, 16

Книгарня-кав’ярня «Readeat Місто» на Арсенальній

Третя книгарня мережі Readeat має «міський формат» і присвячена Києву й іншим містам світу. Раніше за цією адресою була розташована арткнигарня «Місто» – назву вирішили залишити з поваги для попередників. У «Readeat Місто» поряд з іншими книжками є художні й нонфікшн-видання про Київ.

 Князів Острозьких, 5/2

Матча-бар Dot 4.0 на ВДНГ

Це другий заклад від Dot, який також розташований у восьмикутній альтанці в центрі комплексу ВДНГ. Він поєднує японські чайні традиції та сучасний формат. У меню є церемоніальні матча з Японії, які готують традиційно, зокрема це сорти ябукіта, хатсу коє й асахі. 

 проспект Академіка Глушкова, 1

Кав’ярня Slou Coffee від власників «Франика» на Госпітальній

Ідея кав’ярні належить ресторатору Дмитру Собакарю. Кухня кав’ярні орієнтована на «просту й поживну їжу без надлишків соусів». Над меню працює команда бренд-шефа Віталія Жука, Едуарда Васіна та Дмитра Римана. Відповідальний за випічку – Юрій Радько, а кавові зерна постачає обсмажувальна компанія Batch

 Госпітальна, 2

«Десертна кав'ярня» O’Cake на Сагайдачного

Команда називає O’Cake «десертною кавʼярнею третьої хвилі». Власник мережі Валерій Пращук (ростерія LongShot, ресторан «Теревені») запустив перший заклад у Вінниці у 2016 році. O’Cake на Подолі в комплексі Saga City Space – уже шостий заклад мережі та перший у Києві. У кондитерській готують три десятки видів тортів за класичним та авторським рецептами.

 Петра Сагайдачного, 18

Кав'ярня Seaters у «Рейтарська Circle» 

Заклад у просторі «Рейтарська Circle» став першою кав'ярнею майбутньої мережі. Власник – ресторатор Віталій Кононикін, засновник бару Twins та азійського закладу Koi у Дніпрі. У Seaters самі обсмажують зерно та мають окреме виробництво для випічки, сендвічів і салатів.

 Рейтарська, 15-А

Кав’ярня з натуральними винами Guana Coffee на Русанівці

Засновники – Владислав Зіновʼєв і Максим Субботін – самі працюють на барі. Це вже третій заклад мережі кав’ярень, але в розширеному форматі. У меню – кава, китайські чаї й українські натуральні вина. З десертів представлені позиції від Carrot Cake, «Марчук», Octo Bakery, Food Scouts. До вина подають оливки, сири, горішки. 

 Русанівський бульвар, 2/8

Кав’ярня Idealist Coffee на Мечникова

Новий заклад мережі Idealist Coffee працює на першому поверсі бізнес-центру «Парус». У кав’ярні є зона фільтр-кави із самообслуговуванням, відкриті холодильні вітрини з їжею формату to go та кавовими напоями ready to drink. Також додали відкриту частину бару й обслуговування за столиком. 

 Мечникова, 2

Кавʼярня «Міус» у Бутишівому провулку на Печерську

Заклад відкрили співзасновник кавʼярні Minimal у ЖК «Файна Таун» Назар Гнібєда з братом Єгором. Назва кав'ярні походить від річки Міус, яка тече через Донецьку область, звідки засновники родом. Тут готують каву на specialty зерні від ростерій Mad Heads, 3 Champs. Також є десерти, солодка й солена випічка, сендвічі.

 Бутишів провулок, 17

Кав’ярня Chat coffee shop на Подолі

Кав’ярня працює навпроти Великої хоральної синагоги. Уся кава в закладі від Fresh Black Coffee Roasters. До кави пропонують десерти в баночках від Buterbrod, торти порційно, тістечка, байтси від My Cakes. Також від комунальної кухні Food Scouts – сендвічі, боули, салати.

 Щекавицька, 30/39

Кав’ярня «Віброкав’ярня» в готелі «Салют»

Засновниця – Анна Галаєва, лікарка, власниця магазину секс-іграшок Dildom. У закладі є ком’юніті-стіл для роботи, а під час ремонту зберегли великий старий акваріум, біля якого облаштували зону релаксу. Перша кав’ярня відкрилася у 2024 році на Подолі.

 Івана Мазепи, 11-Б

Чайний бар YaBao в Octo Tower

Заклад відкрила психологиня Ксенія Бобиль на третьому поверсі комплексу Octo Tower. У меню – церемоніальні китайські чаї й українські ферментовані трави для пиття проливами в чайній традиції Китаю.

 Мечникова, 5

Чайна студія «Ґуаньїнь» на Подолі 

Чайну студію «Ґуаньїнь» біля Поштової площі заснувала Юлія Христолюбова – сертифікована чайна майстриня КНР і керівниця «Школи чайних традицій Китаю». Під час чаювання можна обрати один із 22 сортів чаю. До чаю пропонують мочі та «місячні» пряники юебіни. 

 Боричів узвіз, 5

Чайний простір Teahouse біля готелю «Салют»

Чайний простір складається з трьох частин: основної зали з напоями to go, «саду свідків восьмої заварки» з п’ятьма столиками для чайних церемоній і камерної кімнати на один столик для приватних зустрічей.

 Івана Мазепи, 11-Б

• Концепт-стор із кав’ярнею Bazhane на Мечникова

• Кав'ярня BWTC біля «Васильківської»

• Кав’ярня Gamzu на Січових Стрільців неподалік клубу Atlas

• Кав’ярня Zozo на Костянтинівській

• Кавʼярня Razom на Майдані Незалежності

• Кавʼярня «Крилаті» на честь загиблого льотчика Івана Болотова в Дарницькому районі

• Кав’ярня «Юність» на Південній Борщагівці

• Кав’ярня Sippin на розі вулиць Січових Стрільців та Обсерваторної

• Кав’ярня «свідомого споживання» Concept на Бульварно-Кудрявській

• Кав’ярня Matin на проспекті Повітряних Сил

• Кавʼярня Eli на Гоголівській

• Кав’ярня «kiosk 1950» на бульварі Приймаченко

• Кав’ярня Why Not Coffee на Кониського

• Матча-бар Matcha Cult біля «Палацу Спорту»

• Кавʼярня «Ганок» на Обсерваторній

• Чайна «Банк Чаю» на вулиці Саксаганського

• Кав’ярня-джелатерія «Файні Льоди» на Русанівці

   

Заклади в ЖК і ТРЦ

• Комфорт-фуд у Nasha від Cheesecake Family в ЦУМі

• Бістро Luna et Claire на Осокорках у ЖК «Славутич 2.0»

• Кафе «Люся» в ЖК «Французький квартал»

• Кафе «Хоумі» на Зарічній

• Кав’ярня Buddy в ЖК «Файна Таун»

• Кафе Escobar у ЖК «Славутич» і в ЖК «Файна Таун»

• Раменна Whai Thai Izakaya в ЖК «Варшавський»

• Бар «Ой, чи є» з десертами в ЖК «Республіка»

• Піца та сніданки в Purrfect Pie у ЖК «Файна Таун»

• Ресторан Затишок на Каховській

• Стритфуд-пойнт Burger Farm у ЖК «Варшавський»

• Чайний острівець Tea G. Spot у ТРЦ Respublika Park

• Вегетаріанський ресторан KFC у ТРЦ Blockbuster Mall